Google va fi obligat să elimine rezultatele contestate de utilizatorii de internet din căutări, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Mai exact, Google, gigantul internetului, este nevoit să elimine din rezultatele căutării online datele pe care utilizatorii pot dovedi că sunt inexacte, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Susţinătorii libertăţii de exprimare şi cei ai drepturilor la confidenţialitate solicită de mai mulți ani aplicarea așa numitului „drept de a fi uitat” în mediul online, în baza căruia utilizatorii şi-ar putea elimina urmele digitale de pe Internet.
Potrivit B1TV, dosarul aflat pe rolul CJUE a vizat doi directori ai unui grup de companii de investiţii care au solicitat Google să elimine rezultatele căutării care asociau prin link-uri numele lor cu anumite articole care criticau modelul investiţional al grupului.
Aceștia au mai cerut ca ca Google să elimine fotografiile lor thumbnail (imagini în miniatură) din rezultatele căutărilor.
Gigantul Google, divizie a companiei Alphabet, a respins aceste solicitări, argumentând că nu cunoştea dacă informaţiile din articole erau exacte sau nu.
Ulterior, o instanţă germană a solicitat intervenția CJUE
„Operatorul unui motor de căutare trebuie să de-referenţieze informaţiile găsite în conţinutul referenţiat atunci când persoana care solicită de-referenţierea dovedeşte că aceste informaţii sunt în mod vădit inexacte”, a dispus CJUE. În dosarul C-460/20 Google (Déréférencement d’un contenu prétendument inexact).