Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, 20 decembrie, că se așteaptă ca România să intre în Schengen în 2023, însă a precizat că nu dorește să avanseze un calendar precis. „Nu cred că putem să ne legăm de o dată, de februarie sau de martie”, a afirmat el.
„Am convingerea sută la sută că România va deveni parte a spațiului Schengen. Însă v-aș ruga să nu ne legăm neapărat de o anumită dată. Același lucru l-am spus și când lumea a început să vehiculeze ca și dată ultimativă 8 decembrie. Am spus că, pentru mine, nu ziua de 8 decembrie este o miză, ci intrarea României în Schengen este o miză. Intrarea în Schengen rămâne obiectiv național de mare importanță”, a afirmat șeful statului după vizitarea Batalionului 1 Instrucţie Olt de la Caracal împreună cu omologul portughez Marcelo Rebelo de Sousa. Iohannis a precizat că „România va intra în Schengen”, însă a subliniat: „Acum nu cred că putem să ne legăm de o dată, de februarie sau de martie”.
„Speranța mea este ca în anul 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline. Nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea României în Schengen. Dar, sigur, deja Consiliul JAI din martie ar fi, cel puțin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune. Repet, eu mă aștept că România să intre în Schengen în 2023, fără ca la acest moment să putem spune o dată la care se va lua decizia”, a menționat Iohannis. Pot să spun că în momentul în care cele două chestiuni care încă nu sunt lămurite, votul Austriei, respectiv votul mixt al Olandei sunt lămurite, cu siguranță un Consiliul JAI va fi convocat și răspunsul pe care îl aștept este unul pozitiv.
Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea contra României, dar a precizat că s-a opus, de fapt, aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.
Leave a comment