Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a găsit o metodă prin care să-și poată deconta, din bani publici, deplasările pe care le face la București, pentru a fi prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde este judecat pentru luare de mită. Astfel, în zilele în care trebuia să se prezinte la instanță, Alexe și-a organizat deplasări în Capitală, în interes de serviciu, scrie Gândul.
Trimis în judecată de procurorii DNA după ce a fost acuzat că a luat mită peste 20 de tone de tablă, Costel Alexe a avut primul termen de judecată în data de 4 octombrie. În aceeași zi, președintele Consiliului Județean Iași a postat pe Facebook o fotografie în care apărea la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Motivul vizitei a fost o întâlnire cu secretarul de stat Irinel Scrioșteanu. Cu toate că recunoaște faptul că dezvoltarea infrastructurii nu este treaba Consiliului Județean, Alexe scrie că „nu poate să nu fie preocupat și implicat activ în această problemă”.
Al doilea termen de judecată a fost fixat pentru data de 15 noiembrie. Și de această dată, Costel Alexe a găsit o cale pentru a-și justifica deplasarea. Acum, politicianul a trecut pe la Ministerul Educației, unde s-a fotografiat cu ministrul Ligia Deca și secretarul general adjunct al Guvernului, Lucian Rusu, după ce ar fi discutat cu aceștia despre „situația învățământului preuniversitar ieșean”.
Ultimul termen de judecată stabilit pentru anul acesta a avut loc la data de 13 decembrie. Ca și în celelalte cazuri, Alexe și-a găsit de lucru la o instituție publică, astfel ca deplasarea la proces să poată deveni o delegație în toată regula, cu decontarea combustibilului și diurna cuvenită.
De data aceasta, președintele Consiliului Județean Iași a mers la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, vizită care, la fel ca și în cazurile precedente, a fost consemnată pe pagina de Facebook a politicianului.
Costel Alexe,cercetat de DNA într-un al doilea dosar
Costel Alexe a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, într-un dosar în care este acuzat că „la data de 6 aprilie 2020, în calitate de ministru, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură)”.
Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede.