În timp ce se zvonește că Vladimir Putin ar putea pierde puterea anul acesta din cauza progresului slab al războiului, acest moment a fost reexaminat. Ar putea fi Nikolai Patrușev, prezentat ca un posibil succesor, omul care să se așeze la masa negocierilor de pace cu Ucraina în 2023? Sir Richard Dearlove, fostul șef al MI6, a sugerat că Putin va fi trimis într-un sanatoriu înainte de sfârșitul anului.
La 21 februarie 2022, generalul Nikolai Patrușev l-a sfătuit pe Vladimir Putin să se abțină să invadeze Ucraina, fiind unul dintre puținii oficiali înalți prezenți la o reuniune televizată de la Kremlin care nu a cerut recunoașterea imediată a Donețkului și Luhanskului ca republici „independente”. În schimb, Patrușev, în vârstă de 71 de ani, a sugerat încă o rundă de negocieri direct cu Joe Biden, scrie The Telegraph.
Spre deosebire de ceilalți membri ai cercului intim al lui Putin, Patrușev nu este un prieten personal apropiat al președintelui rus; nu joacă hochei cu el și nici nu face lupte pe covorul de judo.
Cei doi împărtășesc o legătură forjată în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), serviciul de informații al Rusiei. Nikolai Patrușev a condus această instituție din 1999 până în 2008 — una dintre cele cinci funcții de-a lungul carierei sale în care i-a succedat direct lui Putin.
În 2016, guvernul britanic a concluzionat că operațiunea FSB din 2006 de ucidere a lui Alexander Litvinenko a fost probabil aprobată de Patrușev și Putin; au urmat numeroase lovituri de stat, de la cele reușite (Crimeea, 2014) la cele mai puțin reușite (Muntenegru, 2016).
„Diavolul de pe umărul lui Putin” care ar putea prelua puterea în Rusia
Totuși, ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe observatorii occidentali este fanatismul lui Patrușev. Mark Galeotti, un expert în politica rusă, l-a descris ca fiind „cel mai periculos om” din țară, „diavolul de pe umărul lui Putin”.
De ani de zile, Patrușev a promovat narațiunea conform căreia Rusia este blocată într-un conflict existențial cu America („ne scuipă în ochi și îi spun roua lui Dumnezeu”). Printre o serie de conspirații pe care le promovează se numără afirmația că SUA urmărește o politică de control a populației numită „miliardul de aur” (în care o cabală de un miliard de elite globale încearcă să acapareze bogăția și resursele lumii), că recoltează organele orfanilor ucraineni și că încearcă să acapareze Siberia — aceasta din urmă a apărut de la un cititor de gânduri angajat de FSB pentru a cerceta oficiali americani.
Chiar și la întâlnirea din 21 februarie, el a încheiat cu o notă adesea trecută cu vederea: negocierile cu SUA sunt sortite eșecului, a spus el.
De când a început războiul, Nikolai Patrușev a apărut ca unul dintre cele mai proeminente personaje, alături de liderul cecen Ramzan Kadîrov și de fondatorul grupului de mercenari Wagner Group, Evgheni Prigojin.
Noul președinte al Rusiei?
Șansele sale de a-i succeda lui Putin se bazează pe doi piloni: în acest moment, înlăturarea lui Putin de către naționaliști pare mai probabilă decât o lovitură de stat dată de cei care caută pacea. Și, ca reprezentant al așa-numitului „clan KGB”, Patrușev știe cum să lucreze în avantajul său politica internă a Kremlinului, spre deosebire de ceilalți doi, care sunt niște venetici marțiali cu gură mare.
În cazul în care el va câștiga, războiul nu va face decât să se agraveze. Patrușev a cerut de mult timp ca Rusia să aibă dreptul de a folosi arme nucleare în conflicte locale, pe baza unui „prim atac”. El urmărește o mobilizare și mai mare a populației rusești și a subliniat că războiul se va încheia doar atunci când „nazismul” ucrainean va fi eradicat „sută la sută”. Păpușa de sub Putin poate fi o față proaspătă, dar este poate una chiar și mai urâtă.