Șeful Tesla, SpaceX și Twitter, Elon Musk, are o valoare de 137 de miliarde de dolari, potrivit Indexului Miliardarilor făcut de Bloomberg. El cade pe poziția a doua a listei celor mai bogați oameni din lume, sub președintele LVMH, Bernard Arnault. Dar la apogeul evaluării, în noiembrie 2021, valoarea netă a lui Musk era de 340 de miliarde de dolari, potrivit CNN Business.

Aceasta îl face pe Musk prima persoană care a pierdut 200 de miliarde de dolari din avere, potrivit unui articol Bloomberg de săptămâna trecută. Marea parte a averii lui Musk este legată de Tesla, ale cărei acțiuni au scăzut cu 65% în 2022. Cererea pentru Tesla s-a diminuat în vreme ce competiția mașinilor electrice printre producătorii auto recunoscuți s-a intensificat anul trecut.

Compania a ratat țintele de creștere și și-a restrâns producția din China. Livrările din al patrulea semestru, anunțate luni, au ratat estimările de pe Wall Street. Dovezile privind interesul scăzut al cumpărătorilor de autoturisme în Tesla au devenit cunoscute luna trecută după ce compania a anunțat reduceri rareori văzute, în încercarea de a scăpa de stoc. Tesla a oferit două reduceri cumpărătorilor care optau pentru comandă înainte de sfârșitul anului, inițial oferind un discount de 3.750 de dolari, apoi dublându-l la 7.500 de dolari cu două săptămâni înainte de finalul lui 2022. Investitorii au fost șocați de reduceri, trimițând valoarea acțiunilor în jos cu 37%, în decembrie.

Criticii au pus demult sub semnul întrebării dacă Tesla a valorat vreodată cât arăta evaluarea de 3 trilioane de dolari de la începutul lui 2022. La vârful acesteia, Tesla valora mai mult decât cei mai mari 12 producători auto de pe planetă, combinați, în ciuda faptului că avea o fracțiune din vânzările lor. Tesla a încheiat anul cu o valoare de 386 de miliarde de dolari – tot mai mare decât rivalii săi din industrie dar mult mai mică decât titanii din tech – Apple, Microsoft, Google și Amazon – cu care era comparată compania în urmă cu un an. Achiziția Twitter cu 44 de miliarde de dolari nu a ajutat nici acțiunile Tesla ori averea personală a lui Musk.

Musk, acționarul majoritar la Tesla, a vândut acțiuni Tesla în valoare de 23 de miliarde de dolari din momentul în care interesul său pentru Twitter a devenit public în aprilie. Mesajele sale constante de pe Twitter și comportamentul tot mai haotic, în special după ce a preluat funcția de CEO al Twitter, a mâniat investitorii Tesla care vor ca Musk să fie mai atent la compania semnificativ mai mare și mai valoroasă. Musk s-a apărat în fața criticilor, spunând că nu a ratat nicio întâlnire majoră din Tesla de când a preluat responsabilitatea de conducere a platformei sociale. Acțiunile Tesla și-ar putea reveni, iar Musk ar putea să redevină cel mai bogat om din lume. Dar reputația de geniu a lui Musk a primit câteva lovituri serioase în 2022 – aproape la fel de serioase ca cele primite de averea sa personală.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *