Localitate

Primăria Municipiului Reșița investește peste 11 milioane de euro pentru realizarea unui terminal intermodal în zona Muncitoresc, care va asigura legătura între autobuze și tramvaie. Proiectul presupune amenajarea unei staţii intermodale în cartierul Muncitoresc şi a unei parcări pe strada Castanilor, construirea unui garaj pentru autobuze electrice, implementarea unui sistem inteligent de gestionare a traficului şi a unui sistem de supraveghere video.

Realizarea proiectului pentru construirea terminalului intermodal presupune îndeplinirea următoarelor obiective:

  1. Realizarea unei stații de capăt pentru tramvai, un terminal pentru traseul tramvaielor alcătuit dintr-o clădire cu un regim de înălțime format din parter și un etaj. În cadrul acestui terminal vor fi realizate facilități pentru spații de odihnă și așteptare, cabine pentru vânzarea titlurilor de călătorie și informații, precum și grupuri sanitare.
  2. Realizarea unei stații de capăt pentru autobuze, un terminal pentru autobuze alcătuit dintr-o clădire cu un regim de înălțime format din parter și un etaj. Spațiul adiacent celor cinci peroane pentru autobuze va fi acoperit de o copertină amplă, cu design simetric și identic cu cel de la stația de tramvai.
  3. Amenajarea unei parcări de tip “park&ride” și a străzii Castanilor prin reconfigurarea spațiului adiacent terminalului de autobuze de pe str. Castanilor, în continuarea elementelor proiectate în Piața Republicii. Parcarea de tip park&ride va avea 29 de locuri și o stație de încărcare electrică pentru autoturisme.
  4. Modernizarea platformelor destinate fluxurilor de autobuze din autobază, creșterea siguranței prin realizarea împrejmuirii autobazei și a accesului cu bariere securizate, asigurarea supravegherii autobazei cu sistem CCTV.
  5. Construirea unui garaj pentru autobuzele electrice, amplasat în interiorul Depoului, clădire dispusă într-un regim format din parter și 2 etaje, împreună cu spații administrative și spații de monitorizare și control. Hala de garaj al autobuzelor va avea rol și de hală pentru reparații.
  6. Implementarea unui sistem integrat de management inteligent al traficului și a unui sistem de supraveghere video ce va presupune semaforizarea tuturor intersecțiilor de pe traseul liniei de tramvai, cu module de asigurare a priorității mijloacelor de transport în comun în intersecții, precum și securizarea accesului autoturismelor pe banda dedicată transportului public. Vor fi amenajate 24 de intersecții, vor fi montate 37 de camere de supraveghere video a traficului și se va dota centrul de comandă și control propus a fi amenajat în clădirea autobazei.
  7. Dotarea spațiului urban cu mobilier urban, pentru îmbunătățirea și creșterea atractivității trotuarelor și pistelor de biciclete pentru deplasări nemotorizate. Se vor monta 141 de bănci, 95 de coșuri de gunoi și 65 de rasteluri individuale pentru biciclete de-a lungul traseului de tramvai.
  8. Dotarea stațiilor de îmbarcare și debarcare a călătorilor de-a lungul traseului de tramvai și autobuz pe Bd. Muncii, cu suprastructuri de protejare a călătorilor, sisteme de informare călători și mobilier urban. Se vor moderniza 33 de platforme de îmbarcare-debarcare, aferente celor 16 stații de tramvai, șapte stații de autobuz de pe Bd. Muncii și a platformelor terminalelor din Piața Republicii – două peroane la stația de tramvai și cinci peroane la terminalul de autobuze.
  9. Implementarea sistemului de e-ticketing și management al transportului public, atât pentru cele 13 tramvaie achiziționate în parteneriat cu MDRAP, cât și pentru cele 10 autobuze electrice care se vor achiziționă prin proiectul de față.
  10. Achiziționarea a 10 autobuze electrice cu dimensiuni cuprinse între 11.5-12.1 m, cu o capacitate de transport de minimum 91 de călători, împreună cu două stații de încărcare rapidă și stații de încărcare lentă cu 10 posturi.
  11. Implementarea unui sistem de închiriere automatizată a bicicletelor, compus din șase stații cu un număr total de 72 de locuri pentru parcarea bicicletelor și de 60 de biciclete.

Valoarea totală a investiției este de 55 de milioane de lei, cu TVA, adică 11,2 milioane de euro. Finanțarea investiției se va realiza din fonduri provenite prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *