Asigurarea împotriva dezastrelor este obligatorie în România, dar prea puțini sunt cei care țin cont de lege, pentru că sancțiunile sunt inexistente. Situația este similară și în Turcia, unde a lovit cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter, iar în ambele țări numărul asigurărilor de acest tip este sub media europeană, deși sunt considerate cu risc.
România este la un nivel cu adevărat îngrijorător, de peste 3 ori sub media europeană. „Este clar nevoie de implicarea autorităților!” spune Nicoleta Radu, omul care conduce Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) de opt ani, fără să reușească mai mult decât o creștere cu 1% a gradului de acoperire a locuințelor prin asigurare, potrivit Economica, preluată de B1TV.
Paradoxal, tot statul este și cel care a înființat PAID și care îi stabilește parametrii esențiali în care își desfășoară activitatea asimilată unei societăți de asigurare.
Mesajul directorului PAID ne aduce aminte că România și Turcia sunt singurele țări din zona europeană unde asigurarea de calamitate este obligatorie pentru toate clădirile și este emisă de un Pool de asigurare.
Diferența este că, în 2010, când și-a început PAID activitatea, gradul de cuprindere în asigurare a locuințelor era undeva peste 30% la noi (este drept că raportat la un stoc de locuințe mult mai mic decât în prezent și luând în calcul 2 milioane de polițe emise de Astra Asigurări în condiții nu se știe cât de acoperitoare), iar astăzi este între 19% și 20%, în timp ce Turcia a plecat de la 15%-17% și a ajuns, la final de 2021, la 50%.
De menționat că media europeană sare de 60%, ceea ce plasează ambele țări cu sistem obligatoriu în partea de jos a clasamentului și scoate mult în evidență România, cu un nivel de asigurare de-a dreptul îngrijorător.
Motivul invocat permanent de șefa PAID pentru gradul redus de asigurare a locuințelor este forma incompletă a legii și neaplicarea prevederilor care presupun plata unei amenzi de până la 500 de lei.
În contextul cutremurului din Turcia, directorul PAID cere ca legea să se aplice în toate zonele sale și despre necesitatea ca prima de asigurare să crească de la cei 20 de euro pe an cât este în prezent.