Videochatul este o industrie care a consacrat Romania la nivel internațional, menționează France 24, iar doar în ultimul deceniu țara noastră a devenit unul din cei mai mari furnizori de sex virtual din lume, cu 500 de studiouri în toată țara. Unele din reprezentantele industriei de la noi spun însă că arestarea lui Andrew Tate și afacerile sale oneroase au pus o pată greu de scos pe industria atât de apreciată la noi.
Videochatul de la noi este foarte profitabil și pentru fete, care se pot alege, lunar, chiar și cu 8.000 de dolari în buzunar, spune patroana unui asemenea studio.
Arestarea lui Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane, a scos în evidență dimensiunile industriei videochat-ului erotic din România.
Numai că patronii afacerilor de succes în acest domeniu susțin că nu l-au cunoscut pe Andrew Tate până la arestarea acestuia, iar acum se tem de o anchetă privind acuzațiile aduse celor doi frați, învinuiți că ar fi obligat femei să se prostitueze și să facă sex virtual. Unii operatori români de „sexcam” au declarat pentru AFP că nu știau că respectivul obține din bani dintr-un studio de acest gen până la izbucnirea scandalului, transmite B1TV.
„Frații Tate nu sunt cunoscuți în industrie și nu au participat niciodată la evenimente din domeniu”, a declarat Maria Boroghina, fost model de succes devenit director al Best Studios, una dintre cele mai mari companii din România, citată de sursa amintită.
„Această meserie îți oferă posibilitatea de a câștiga foarte mult” a adăugat ea.
Boroghina are 160 femei înscrise în atelierul ei cu un salariu lunar de 8.000 dolari
„Salariul lunar după impozitare pentru „camgirls”-urile noastre este de 8.000 de dolari”, de zece ori mai mare decât salariul mediu din România.
„Totul este transparent și legal”, iar „fetele lucrează sub contract și primesc între 50 și 90% din banii” pe care îi câștigă pentru studio, a spus ea, conform Swissinfo, iar clienții plătesc între doi și 10 dolari pe minut „pentru o conversație privată cu fetele”, care transmit până la opt sau mai multe ore pe zi.
„Femeile din România sunt frumoase și inteligente, vorbesc bine engleza și avem o viteză bună la internet”, a precizat ea pentru AFP.
Industria videochatului nu este reglementată exact
Cu toate că această industrie este legală, nu este reglementată de legislația din țară și nici nu este recunoscută din punct de vedere fiscal, ceea ce le obligă pe femei să lucreze ca „furnizori de servicii online” pe baza unui contract de drepturi de autor.
„La nivel global am văzut un număr tot mai mare de victime (ale traficului de persoane) care sunt recrutate pentru a lucra în fața camerelor de luat vederi” – a atenționat însă Fabrizio Sarrica, de la Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate.
„Este foarte profitabil” pentru infractori, un număr mare de „clienți din întreaga lume” au acces, iar „imaginile pot fi folosite de mai multe ori și vândute pe dark web”, a adăugat el.
Româncele, 40% din industria globală de videochat
Conținutul sexual explicit „reprezintă doar 5% din lucrări”, a insistat Maria Boroghina, care a precizat că serviciile studioului său nu sunt accesibile românilor, pentru a proteja viața privată a femeilor.
Platforme precum TikTok și OnlyFans au ajutat la ridicarea „stigmatului din jurul acestei activități” – susține și Ruxandra Tătaru, organizatoarea Summitului de la București pentru industria „sexcam”.
Româncele reprezintă 40% din industria globală de videochat, a declarat Anastasia, o fostă camgirl în vârstă de 33 de ani, care acum reprezintă „modele” la un alt studio din București. La rândul său, Alexandra, directorul de marketing al studioului, a declarat că este „nedrept ca, din cauza unui scandal ca acesta, oamenii să creadă că Andrew Tate reprezintă industria videochat-ului. Nu este corect.”