aur jpg

Liderul AUR, George Simion, a venit la consultările de la Palatul Cotroceni cu un cadou pentru Klaus Iohannis, de ziua de naștere a președintelui. Simion i-a adus acestuia un bilet la bussines class, doar dus, către Tenerife. 

„Păi nu puteam să venim la om cu mâna goală, de ziua lui de naștere! I-am luat domnului Iohannis un bilet, la bussines class, doar dus către Tenerife. De ziua domniei sale, am zis să îi facem un cadou, la fel de consistent cum i-au făcut și cei de la PSD. Dacă PSD i-a dat cadou încă un prim-ministru de ziua lui, am zis să îi facem și noi un cadou, poate la fel de consistent. I-am adus domnului Iohannis și programul de guvernare al AUR. Vom avea și propunere de premier”, a spus George Simion.

Gestul liderului AUR face referire la acuzațiile aduse șefului statului pentru zborurile efectuate în deplasările externe cu avioane private de lux. Totul a plecat de la faptul că președintele Iohannis a vizitat Japonia în luna martie cu o aeronavă privată de lux, iar ulterior a zburat cu aceeași aeronavă și în America de Sud.  Administrația Prezidențială a precizat, într-un răspuns acordat în exclusivitate Digi24, că planificarea și asigurarea transportului aerian al președintelui Iohannis cu ocazia vizitelor oficiale în Japonia și Singapore s-au realizat în baza unui contract de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiat conform unui regulament aprobat prin hotărâre de guvern.

Totodată, Palatul Cotroceni a declarat că  tipul aeronavei și costurile acestei călătorii nu pot fi făcute publice deoarece sunt „informații clasificate”.  Întrebat de ce nu sunt publice costurile deplasărilor externe, Iohannis a răspuns că așa e legea. Legea, care secretizează costul deplăsărilor, e la rândul ei secretă.  Conform informațiilor de pe site-ul Administrației Prezidențiale, bugetul alocat în 2023 pentru deplasările externe ale președintelui este de 5,5 milioane de euro.   Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru au început marţi, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii PSD, PNL şi ai grupului minorităţilor naţionale. La 12:30 a intrat delegația UDMR, condusă de Kelemen Hunor, urmată de USR și AUR, conform programului anunțat.  Klaus Iohannis a primit delegația AUR, condusă de George Simion și Claudiu Târziu. Membrii delegației AUR au așteptat așezați pe scaune, spre deosebire de delegațiile precedente, însă s-au ridicat în picioare când a intrat Klaus Iohannis în sala de consultări.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *