În 2023, numărul victimelor civile cauzate de atacuri aeriene, bombe și artilerie a crescut semnificativ, ajungând la 33.846 de persoane. Se estimează că Israelul este responsabil pentru 37% dintre aceste tragedii.

Cele mai recente conflict din regiunea Gaza au contribuit masiv la acest număr, depășind chiar și cifrele înregistrate în timpul războiului civil sirian și al campaniei împotriva Statului Islamic. Numărul este în continuă creștere, reflectând o realitate sumbră în privința impactului devastator asupra populației civile.

Action on Armed Violence (AOAV), un grup de monitorizare, a declarat că 33.846 de necombatanți au fost uciși sau răniți în 2023, o creștere cu 62% față de anul trecut și cea mai mare cifră de civili pe care a înregistrat-o de când și-a început sondajul anual în 2010.

Totalul victimelor civile depășește nivelurile de victime înregistrate la apogeul războiului civil sirian și al campaniei occidentale împotriva Statului Islamic, între 2013 și 2017, când numărul total de uciși și răniți a fost în mod regulat de peste 30.000, transmite B1TV.

Organizația se bazează pe rapoarte în limba engleză despre incidente globale de violență datorată armelor folosite împotriva civililor, deși este aproape sigur că e o aproximare a numărului de uciși și răniți, parțial pentru că relatările din presă nu surprind toți morții și răniții și parțial din cauza rapoartelor inițiale privind decesele și rănirile care sunt în mod normal subestimări.

De când Israelul a început să bombardeze Fâșia Gaza, s-a ajuns ca acolo să se înregistreze 37% din toate victimele civile în 2023. Intensitatea conflictului din Orientul Mijlociu, în care Israelul a lovit sute de ținte pe zi, a însemnat că numărul de uciși și răniți pe teritoriul palestinian a depășit victimele luptelor pe parcursul unui an întreg în Ucraina – 8.351 și Sudan, unde a izbucnit războiul civil în aprilie, (2.546).

Numărul total de victime ale violenței războiului raportate la nivel global a fost de 46.500 de persoane, dintre care 73% sunt înregistrate ca civili, proporție care crește la 90% în zonele urbane. Aproximativ 15.305 au fost uciși, iar restul, 18.541, ar fi fost răniți.

În fiecare atac aerian din Gaza, unde au fost raportate victime civile, au fost uciși în medie 11,1 civili, mai mult decât o estimare anterioară și de peste patru ori mai puternic decât cele mai agresive operațiuni israeliene anterioare. Anterior, cea mai mare medie echivalentă a fost de 2,5 decese.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *