Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, spune că alcoolul nu are o legătură directă asupra eficacității vaccinului anti-COVID. Totodată, Gheorghiță îi sfătuiește pe cetățeni să evite consumul de alcool deoarece duce la scăderea imunității.
Valeriu Gheorghiță: Recomandăm reducerea la minimum a consumului de alcool în preajma vaccinării
„Categoric descurajam și recomandăm reducerea la minimum a consumului de alcool. De aceea persoanele care au această obișnuință… trebuie să înțelegem că prin consum de lungă durată vom înregistra o scădere a răspunsului imun, deci este un motiv de imunodepresie, de diminuare a răspunsului imun post vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.
„În condițiile în care în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantități variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacității vaccinului sau asupra profilului de siguranță, altul decât cel legat strict de consumul de alcool. Nu există date care să arate un profil de siguranță nefavorabil, dar evident că nu recomandăm consumul de alcool în nici un context”, a declarat Valeriu Gheorghiță, scrie Digi 24.
Neințelegerile dintre Gheorghiță și Vlad Voiculescu ajung la un alt nivel
Cele 1.300 de persoane sunt categorii exceptate de la programarea în platformă, în contextul în care Vlad Voiculescu declara că 30% dintre vaccinări sunt în afara platformei, „o vulnerabilitate” despre care afirma că „trebuie remediată cât mai rapid”.
Neințelegerile dintre Valeriu Gheorghiță și Vlad Voiculescu ajung la un alt nivel, după ce coordonatorul campaniei de vaccinare susține că „i-a explicat” ministrului sănătățății că nu există persoane „care au sărit peste rând” la vaccinare, dar Voiculescu continuă să susțină acest lucru.
Întrebat de Tudor Mușat dacă are genul acesta de discuții cu Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, în condițiile în care nu pare că ar comunica foarte mult unul cu celălalt, Valeriu Gheorghiță a afirmat.
„Sunt situații – și există instrucțiuni în acest sens – în care pentru a elimina sau a reduce la minimul posibil irosirea dozelor să se vaccineze persoanele care sunt, evident, eligibile în primul rând, fie din ziua respectivă, fie din următoarele zile programate, sau atunci când nu vin persoane din zilele următoare care au programare să încercăm să identificăm persoane care se regăsesc în aceeași etapă a strategiei”, a declarat Valeriu Gheorghiță.