Premierul Florin Cîțu a afirmat luni seara la Digi24 că în 15 ani, dacă nu vor fi adoptate reforme care să împiedice acest lucru, fondul de pensii va deveni un dezastru.

Potrivit acestuia, viitoarea lege a pensiilor trebuie să rezolve mai multe probleme, nu doar cea legată de sustenabilitate, astfel că, spune prim-ministrul, ar putea fi nevoie de mai multe legi.

Florin Cîțu: Nu știm care va fi forma finală a legii pensiilor. Ar putea fi mai multe legi

Întrebat despre sistemul actual de pensii din țara noastră, Florin Cîțu a răspuns că în 15 ani acesta nu va mai putea plăti pensiile românilor „pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieși la pensie în același an iar cei care îi vor susține vor fi din ce în ce mai puțini”.

Premierul Florin Cîțu a afirmat că legea pensiilor este în prezent discutată de experți, în cadrul unui grup de lucru în Coaliție iar obiectivul ei este de a elimina nesustenabilitatea cu care sistemul de pensii actul se confruntă.

„Vom avea o lege a pensiilor care să adreseze toate problemele, sustenabilitatea este una dintre ele. Această lege o să fie în dezbatere publică și apoi o să fie aprobată de Guvern. După va merge în Parlamentul României unde va fi din nou dezbătută public și vom vedea care va fi varianta finală. Obiectivul este acela de a elimina riscul de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani”, a explicat Florin Cîțu.

Potrivit lui Florin Cîțu, este posibil ca o singură lege să nu rezolve problemele cu care se luptă sistemul de pensii din prezent, astfel că ar putea fi nevoie de mai multe legi.

„S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură, pentru a îndrepta aceste probleme. Este o situație mai complexă, nu are sens să vorbim acum despre un singur indicator, cum este vârsta de pensionare, avem multe lucruri pe care le analizăm”, spune Florin Cîțu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *