Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că programul „România Educată” va fi asumat de guvern și de coaliție printr-un memorandum, chiar de săptămâna viitoare.

Klaus Iohannis a mai spus că își dorește de la sistemul de educația din România inclusiv „un bacalaureat care să evalueze corect capacitatea absolvenților de a se descurca în viață”.

Klaus Iohannis: Vreau un bacalaureat care să evalueze corect capacitatea absolvenților de a se descurca în viață

Klaus Iohannis vrea „un bacalaureat care să evalueze corect capacitatea absolvenților”

„Îmi doresc un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenților de a se descurca în societate și în viață, în general. Un absolvent de liceu, indiferent de profil, trebuie să poată înțelege problemele puse de schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor. Asta înseamnă să ne asigurăm că cetățenia activă nu rămâne doar un deziderat declarativ”, a spus președintele Klaus Iohannis.

„În ceea ce privește funcționarea colegiilor terțiare non-universitare, care pot funcționa în universități, dar nu au rang de studii universitare, vreau să fac câteva precizări pentru o înțelegere corectă. Această formă de învățământ, care funcționează și astăzi, nu se substituie învățământului universitar”, a mai spus președintele României Iohannis.

„Pe lângă aceste câteva elemente-cheie ale viziunii «România Educată», proiectul include și o serie de ținte concrete, printre care scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, până la un nivel de cel mult 10%, reducerea ratei de analfabetism funcțional, la orizontul 2030, sau creșterea competențelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât și al elevilor”, mai scrie Klaus Iohannis.

„Revenind la Proiectul «România Educată», pe scurt despre structura sistemului de învățământ, care rămâne preponderent aceeași. Dezvoltăm educația timpurie, menținem clasa pregătitoare și gimnaziul de la clasa a V-a la clasa a VIII-a. Creștem autonomia școlilor, mai ales acolo unde există capacitatea administrativă necesară. Pentru restul școlilor, vom susține noi forme de sprijin și alocarea de resurse dedicate creșterii calității actului educațional”, mai spune președintele României Klaus Iohannis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *