Proiectul Neptun Deep intră în linie dreaptă, o dată cu sosirea platformei de foraj offshore Transocean Barents în Portul Constanța.

Transocean Barents, platforma de foraj offshore contractată pentru proiectul Neptun Deep, a ajuns la Constanța, marcând un pas esențial în dezvoltarea primului proiect de gaze din zona de mare adâncime a României. Această platformă este o minune inginerească, construită să fie operațională atât la adâncimi mici, cât și la mii de metri sub apă” a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, conform PsNews.

CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, a evidențiat rolul strategic al acestui proiect pentru România și Uniunea Europeană: „Sosirea platformei marchează un moment crucial în efortul nostru de a dezvolta primul proiect de gaze în zona de apă de mare adâncime din România, împreună cu partenerul nostru Romgaz. Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi UE. Va contribui la independenţa energetică a ţării şi la creşterea economică. Ne concentrăm să ducem la bun sfârşit proiectul în condiţii de siguranţă şi eficienţă, pe măsură ce avansăm spre primele livrări de gaze.”

După o călătorie de 18 zile pornind din Cartagena, Spania, platforma a ajuns cu succes în Constanța, trecând pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor, un proces care a necesitat rabatarea turlei, o premieră mondială pentru Transocean și acest tip de platformă. „Înainte de plecarea ei din Cartagena, Transocean Barents a trecut prin modificări structurale majore pentru a permite operaţiunea de rabatarea turlei. În total, a fost nevoie de aproximativ 750.000 de ore de muncă şi 8 luni pentru a pregăti Transocean Barents pentru călătoria în Marea Neagră”, se precizează în comunicatul companiei.

Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom și responsabil cu activitatea de explorare şi producţie, a explicat următorii pași: „Echipajul va efectua acum operaţiunea inversă şi va pregăti echipamentul pentru foraj, astfel încât, în 2025, să putem începe operaţiunile în siguranţă.”

Proiectul Neptun Deep, dezvoltat în parteneriat cu Romgaz, presupune o investiție cumulată de până la 4 miliarde de euro, iar producția totală estimată se ridică la circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu primele livrări planificate pentru anul 2027.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *