Aderarea României la Spațiul Schengen este susținută de Cehia. Cehia deține președenția Uniunii Europene, care trece la toate statele prin rotație, și a anunțat sprijinirea aderării pentru Croația, Bulgaria și România.
„Este una dintre marile ambiții ale președinției cehe”, a declarat ministrul ceh de interne Vít Rakušan, vorbind în numele președinției UE, potrivit EUObserver, preluat de B1TV.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a anunțat săptămâna trecută că susține includerea României în zona Schengen. O decizie e așteptată în decembrie, la ultimul Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) din acest an.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la Spaţiul Schengen.
În textul discursului pe care urmează să îl ţină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că „Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm.
Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase” şi afirmă că „Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline”.
Ce este spațiul Schengen
Spațiul UE fără controale la frontiere, cunoscut sub numele de Schengen, reprezintă una dintre cele mai concrete realizări ale integrării europene.
Spațiul Schengen este unul dintre pilonii proiectului european. Dreptul la libera circulație în UE pentru cetățenii europeni a devenit realitate la crearea sa în 1995, când controalele la frontiere au fost eliminate în interiorul acestei zone. Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia.
Toate statele UE fac parte din Schengen, cu șase excepții: Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, și Bulgaria, Croația, Cipru și România, care ar trebui să se alăture spațiului Schengen.
Patru țări din afara UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein – au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen.