Aderarea Serbiei la UE va avea loc cu o condiției extrem de importantă
Aderarea Serbiei la UE va avea loc cu o condiției extrem de importantă

Aderarea Serbiei la UE va avea loc cu o condiției extrem de importantă, au votat deputații europeni, cu o majoritate covârșitoare. Rezoluția adoptată de Bruxelles prevede că aderarea Serbiei la Uniunea Europeană se va concretiza doar după ce această țară va adopta sancțiunile Uniunii împotriva Rusiei.

Serbia nu va putea continua integrarea europeană fără impunerea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și a Belarusului, notează Balkan Observer for Ukraine, citat de B1TV.

Deputații europeni au adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care își exprimă sprijinul pentru aderarea Serbiei la UE. Oficialii de la Bruxelles solicită, de asemenea, introducerea imediată a sancțiunilor impuse de Parlamentul European împotriva Federației Ruse și a Belarusului și definește aceasta ca una dintre condițiile pentru avansarea Serbiei pe calea integrării europene”, arată sursa citată.

În plus, rezoluția afirmă că „Se așteaptă ca Serbia și Kosovo să semneze un acord obligatoriu din punct de vedere juridic privind normalizarea relațiilor pe baza recunoașterii reciproce”.

Aceasta este prima dată când „recunoașterea reciprocă” este menționată într-un document oficial al UE.

După cum a raportat anterior agenția de presă Unian, Serbia nu va renunța la gazul rusesc. Președintele Serbiei, AlexanderVučić, a precizat că a vorbit cu Putin despre amplasarea unei instalații de stocare a gazelor în Serbia.

Ulterior, au apărut informații că autoritățile de la Belgrad caută o alternativă la petrolul rusesc.

Serbia, stat care nu face parte din NATO și UE, este aproape integral dependentă de gazul rusesc, iar armata sa menține legături cu cea rusă.

Deși Belgradul a sprijinit două rezoluții ONU prin care a fost condamnată invazia Rusiei în Ucraina, autoritățile sârbe refuză să introducă sancțiuni împotriva Moscovei.

Kremlinul susține și opoziția pe care o manifestă Serbia față de independența Kosovo, blocându-i accesul la ONU.

Mai multe națiuni europene s-au angajat să renunțe la petrolul și gazele rusești în contextul invaziei ruse în Ucraina.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *