Arme la schimb pentru statele din Europa de Este, a promis cancelarul
Arme la schimb pentru statele din Europa de Este, a promis cancelarul

Arme la schimb pentru statele din Europa de Este, a promis cancelarul german Olaf Scholtz. Mai exact, statele din fostul bloc sovietic vor primi din Germania arme moderne, în schimbul promisiunii de a le furniza Ucrainei pe cele mai vechi pe care le au deja în dotare.

Olaf Scholz a sugerat că va furniza statelor din Europa de Est armament modern

Guvernul „a concretizat acum aceste acorduri cu mai multe state care prevăd că ele vor fi legate direct de livrări” de arme către Ucraina, a declarat miercuri cancelarul german, potrivit DPA, agenție preluată de B1TV.

Potrivit planului, partenerii est-europeni care trimit arme din epoca sovietică Ucrainei vor primi livrări de arme din Germania în schimb.

Germania a purtat convorbiri cu Republica Cehă, Grecia, Polonia şi Slovenia asupra acestor acorduri. „Am investit multă energie pentru ca asta să se întâmple”, a spus Scholz, adăugând că implementarea va avea loc în următoarele săptămâni.

Între timp, cancelarul nu a comentat asupra solicitării opoziţiei ca Germania să livreze direct Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie şi de aprovizionare.

Ucrainenii care au vârsta de încorporare în armată nu au voie să își părăsească localităţile de reşedinţă, a decis ministerul apărării de la Kiev, potrivit DPA.

Ucrainenii apți de luptă nu își mai pot părăsi localitățile de reședință

Ordinul are la bază o lege din anul 1992 privind mobilizarea. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au nevoie de permisiunea comisariatului lor militar local pentru a putea părăsi districtul unde sunt înregistraţi. Controale se desfăşoară în special la graniţele districtelor şi la limitele localităţilor.

După declanşarea războiului şi declararea legii marţiale în luna februarie, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu mai au dreptul să părăsească ţara. Cu toate acestea, grănicerii reţin cu regularitate bărbaţi care încearcă să treacă graniţa în Republica Moldova sau în statele UE vecine.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *