Consilierul lui Zelenski: „Rusia o să atace țările NATO dacă o să câștige războiul”
Consilierul lui Zelenski: „Rusia o să atace țările NATO dacă o să câștige războiul”

Volodimir Zelenski cere Germaniei să susțină mai mult Ucraina și să fie mai puțin preocupat de relația cu Rusia, țară de care depinde energetic. Volodimir Zelenski i-a transmis acest mesaj cancelarului german Olaf Scholtz, pe care l-a acuzat că este prea îngrijorat de repercusiunile pe care le-ar putea suferi relația dintre Germania și Rusia.

Germania să sprijine Ucraina și să își facă mai puține griji pentru Rusia, spune Volodimir Zelenski, potrivit agenției Reuters, citată de B1TV.

Comentariile liderului ucrainean, făcute într-un interviu pentru televiziunea publică germană ZDF, au venit pe fondul speculațiilor că liderul german ar urma să efectueze o primă vizită la Kiev de la începutul invaziei pe care a lansat-o Rusia. Parlamentarul ucrainean Oleksi Goncearenko susținea că din aceeași delegație ar urma să facă parte și președintele francez Emmanuel Macron, și premierul italian Mario Draghi, dar și președintele Klaus Iohannis.

Avem nevoie de la cancelarul Scholz de certitudinea că Germania sprijină Ucraina. El și guvernul său trebuie să decidă: nu poate exista un compromis între Ucraina și relațiile cu Rusia”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Kievul și o parte din aliații său occidentali au acuzat Germania, Franța și Italia că întârzie să livreze arme și că pun mai mult preț pe propria lor prosperitate decât pe libertatea și securitatea Ucrainei.

Scholz și liderii din celelalte două state europene au respins aceste acuzații. Până acum, cancelarul Germaniei respinsese apelurile pentru efectuarea unei vizite la Kiev, spunând că va merge acolo abia atunci când va avea ceva concret de anunțat.

Pe plan intern, liderul german se confruntă cu tot mai multe nemulțumiri în rândul partenerilor din coaliție.

Olaf Scholz a anunțat luni că Germania trimite Ucrainei cele mai avansate sisteme mobile de artilerie din lume și că a fost nevoie de timp din moment ce mai întâi a fost nevoie de antrenamente pentru trupele ucrainene care le vor folosi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.