Aderarea României la Schengen nu este numai în interesul țării noastre
Aderarea României la Schengen nu este numai în interesul țării noastre

Aderarea României la Schengen nu este numai în interesul țării noastre, ci și al Uniunii Europene, spune ministrul de externe Bogdan Aurescu. Așa cum România a putut să aibă grijă de granițele estice ale Uniunii, așa va putea să asigure securitatea și celor vestice, afirmă demnitarul român.

Aderarea României la Schengen ar fi și în interesul Uniunii Europene, pentru că însemna o întărire a granițelor externe ale blocului comunitar și ar aduce un avantaj pentru companiile străine ce vor să-și trimită mărfurile aici a explicat Bogdan Aurescu.

Ministrul de externe a declarat într-o emisiune Digi24 că Franța, unul dintre statele care de-a lungul anilor a avut reticențe față de primirea României în Schengen, a dat dovadă de o „atitudine constructivă” în ultima vreme.

Bogdan Aurescu a avut săptămâna trecută o întâlnire la Paris cu noul ministru de externe al Franței, Catherine Colonna, cu care a vorbit inclusiv despre Schengen.

Am vorbit (cu omologul francez – n.r.) despre foarte multe lucruri. A fost o întâlnire extrem de bună, pe 9 iunie, la Paris. Am stat peste o oră de vorbă împreună cu doamna ministru și discuția a fost foarte, foarte bună, pentru că am discutat despre tot ceea ce ne interesează în contextul actual. Am vorbit foarte mult despre Ucraina și despre cum putem susține Ucraina în continuare. Am vorbit despre această criză alimentară la nivel global și cum putem face să o preîntâmpinăm, să o rezolvăm, să rezolvăm într-un fel situația acestui transfer de cereale ucrainene către alte locuri din lume. Am vorbit despre Republica Moldova, am vorbit despre susținerea unei soluții pozitive în ceea ce privește cererile de acordare a statului de candidat pentru Ucraina, pentru Republica Moldova, pentru Georgia și am discutat, evident, și despre spațiul Schengen, arătând ce a făcut România în toată această perioadă, modul în care a gestionat frontiera externă a Uniunii Europene, chiar dacă nu suntem stat Schengen, și care a arătat că putem gestiona în mod adecvat o situație de criză cu peste 1,22 milioane de refugiați – care au intrat deja în România -, respectând în același timp normele Schengen în vigoare, ceea ce arată că putem să gestionăm o situație de criză, prin urmare, cu atât mai mult putem să gestionăm o frontieră Schengen. Și discuțiile vor continua. Vom continua demersurile noastre în acest în acest sens”, a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu.

Atitudinea Franței față de România s-a schimbat

Întrebat dacă Franța – al cărei președinte, Emmanuel Macron, este așteptat marți seară în România – susține aderarea României la Schengen, Bogdan Aurescu a spus că Franța a avut în ultima perioadă, în ultimii ani, „o atitudine foarte constructivă în acest sens” și a reamintit declarațiile făcute la începutul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, spunea atunci că România trebuie să adere la Spaţiul Schengen deoarece a demonstrat că este o ţară serioasă în ceea ce priveşte protejarea frontierelor. „Știu că vorbim de un punct sensibil şi important pentru România, de mai mulţi ani, pentru că, de aproape un deceniu, România aşteaptă aderarea la Schengen. Trebuie să adere. Nu ştiu să vă spun exact când. Cred sincer că s-a adâncit criza din domeniul migraţiei, chiar în timpul (pandemiei – n.r.) de COVID, când am avut restricţii la frontiere. Dacă o ţară e serioasă – iar România este serioasă în ceea ce priveşte apărarea frontierelor – este un atu al Schengen, pentru că astfel controlează mai bine frontierele Europei”, declara oficialul francez în septembrie 2021, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

Președinția semestrială a Franței la Consiliul Uniunii Europene a început în ianuarie 2022 și se încheie la sfârșitul acestei luni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.