Președintele rus Vladimir Putin va efectua primele vizite în străinătate de la invazia rusă declanșată pe 24 februarie în Ucraina.

Potrivit corespondentului la Kremlin al canalului TV Rusia 1, citate de Reuters, Putin va vizita Tadjikistanul și Turkmenistanul.

Sursa citată nu precizează datele exacte ale vizitelor lui Putin.

Acesta ar urma să se întâlnească apoi la Moscova cu președintele Indoneziei, Joko Widodo, a cărui țară deține președinția rotativă a G20, organizație ce reunește statele dezvoltate și marile economii emergente.
Oficialii indonezieni au precizat anterior că vizita președintelui Widodo în capitala rusă va avea loc pe 30 iunie.

În capitala Tadjikistanului, Dușanbe, liderul rus se va întâlni cu președintele Imomali Rakhmon, un aliat apropiat al Moscovei și cel mai longeviv conducător al unui stat ex-sovietic.

La Așgabat, capitala turkmenă, Putin va participa la un summit al națiunilor din regiunea Mării Caspice.

Putin, vizită la Kremlin, la ceas de noapte

Știrea despre vizitele externe ale președintelui rus nu este singura evoluție neobișnuită la Moscova în perioada recentă.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că ministrul Serghei Șoigu a inspectat într-o locație nesoecificată trupele care luptă în Ucraina, pe fondul informațiilor că Alexander Dvornikov, generalul aflat la comanda forțelor din Donbas, ar fi fost înlocuit pentru că „avansează prea lent”.

Iar canalul Telegram Nexta, fondat de disidenți belaruși, a transmis că Vladimir Putin însuși a făcut o vizită neașteptată la Kremlin, în toiul nopții, aspect pe care sursa citată îl caracterizează drept „extraordinar”.

Potrivit Nexta, cortegiul prezidențial a ajuns la sediul președinției ruse în jurul orei 23, sâmbătă, o astfel de vizită intempestivă fiind asociată, de regulă, cu luarea unei decizii importante.

Ironizând situația, jurnaliștii Nexta se întreabă dacă nu cumva Vladimir Putin și-a uitat pastilele la birou.

Rusia încearcă să atragă Belarus în războiul său împotriva Ucrainei prin provocări vizând infrastructuri şi populaţia civilă, în special, în oraşul belarus Mozîr, relatează media ucrainene. Acolo ar fi sosit deja grupuri de sabotori, deghizaţi în civili, care includ ofiţeri ai GRU-ului rus şi mercenari de la companii militare private ruseşti, potrivit publicaţiei ucrainene Slovo i delo.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *