Deși pandemia de COVID a luat sfârșit datorită vaccinării, există încă persoane care răspândesc teorii conspiraționiste despre imunizare. Una dintre aceste teorii este că vaccinarea copiilor ar fi impusă de stat, ceea ce este fals. Din cauza acestor informații eronate, România are un grad de imunizare mai scăzut decât unele țări din Africa consideră ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a declarat pentru B1 TV că „în mod categoric nu există niciun act normativ care să prevadă obligativitatea vaccinării”. El a spus că aceasta este o știre falsă care încearcă să compromită vaccinarea și că majoritatea celor care se opun vaccinării sunt de fapt vaccinați și caută doar atenție. Rafila a subliniat că mulți oameni pot muri din cauza acestor indivizi care propagă minciuni despre imunizare.

În primul rând, în mod categoric nu există niciun act normativ care să prevadă obligativitatea vaccinării. Asta trebuie să fie foarte clar. E un fake news care nu face decât să încerce repetat să compromită vaccinarea. Nu discutăm de vaccinarea COVID, discutăm de vaccinurile care se administrează în mod obișnuit copiilor de ani de zile.

În România, acoperirea vaccinală încet, încet a scăzut și suntem în urma unor țări din Africa, suntem dincolo de locul 100 în lume și trebuie să facem ceva încât să dăm încredere părinților. Ce fac așa-zișii conspiraționiști sau reprezentanți ai unor partide care încearcă să-și facă capital electoral pe spatele sănătății copiilor e absolut abominabil și-mi calibrez corect cuvintele.

Noi vrem doar să informăm corect părinții, să-i încurajăm să-și vaccienze copiii că sunt foarte multe boli indecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare, plecând de la rujeolă, care încă produce cazuri și poate să producă decese, continuând cu poliomelita, tetanosul. Mereu când avem un accident, o rană, facem un vaccin tetanic. Dacă ne vom vaccina corect fie ca copii, sau adult periodic, nu mai trebuie să facem această intervenție”, a declarat ministrul Sănătății.

Rafila a explicat că vaccinarea nu se referă doar la COVID, ci și la alte boli infecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi rujeola, poliomelita sau tetanosul. El a menționat că acoperirea vaccinală în România a scăzut în timp și că suntem pe un loc foarte jos în lume la acest capitol. El a criticat dur pe cei care se numesc conspiraționiști sau care încearcă să-și facă capital electoral pe seama sănătății copiilor.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre posibilitatea de a primi vaccinuri compensate pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi cele cu boli cronice sau cele care vor să se vaccineze împotriva HPV. El a spus că Ministerul Sănătății a elaborat o legislație care permite acest lucru, pe bază de prescripție medicală. El a adăugat că este un mare interes pentru vaccinul HPV, care este scump și care poate preveni cancerul de col uterin.

Rafila a mai spus că Strategia Națională de Vaccinare, care este în transparență publică, are ca scop informarea corectă a părinților despre riscurile și beneficiile vaccinării și oferirea posibilității de a se vaccina pe tot parcursul vieții, dacă își doresc acest lucru. El a susținut că vaccinarea a salvat sute de milioane de vieți în istorie și că este una dintre cele mai mari realizări ale medicinei moderne.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *