Kelemen Hunor, președintele UDMR, a denunțat propunerea Guvernului de a limita cheltuielile autorităților locale pentru cultură, religie și sport la doar 7,5% din veniturile proprii, numind-o „o tentativă de asasinat cultural premeditat”. Deși măsura nu a fost oficial asumată de guvernanți, ea a fost dezvăluită într-un proiect de Ordonanță de Urgență care a ajuns în presă.

Kelemen Hunor a declarat că cei care au venit cu această idee nu au avut niciodată experiența unui muzeu sau teatru din interior și că situația este mai revoltătoare dat fiind faptul că România investește deja sume reduse în cultură.

Liderul UDMR a afirmat că i-a cerut premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD, să renunțe la această propunere, arată B1TV.

Această măsură a fost criticată și de USR.

Kelemen Hunor: Guvernul declară război culturii

„Prin acest presupus proiect nesemnat, Guvernul a declarat de curând război culturii, propunând ca autoritățile locale să aloce doar până la 7,5% din veniturile proprii pentru susținerea activităților și instituțiilor culturale, religioase și sportive.

În primul rând, cel care a venit cu această idee probabil nu a experimentat niciodată un concert și este puțin probabil să fi văzut în viața sa interiorul unui teatru sau muzeu.

În al doilea rând, România se află în prezent printre țările cu cel mai mic sprijin pentru cultură în Uniunea Europeană. Acest sprijin pentru cultură reprezintă doar puțin peste jumătate de procent din PIB-ul național în țara lui Brâncuși și Enescu. Această sumă redusă urmează acum să fie tăiată și mai mult prin ordine guvernamentale, contrar intereselor și necesităților comunităților locale.

Ceea ce Guvernul intenționează să facă este o tentativă premeditată de asasinare culturală. Cine atacă cultura este capabil de orice. Cine atacă cultura va ajunge inevitabil să considere cărțile mai potrivite pentru a fi arse decât tipărite!

Cu o săptămână în urmă, i-am cerut premierului să renunțe la aceste măsuri de austeritate. Să le arunce pur și simplu la coșul de gunoi, pentru că acolo le este locul! I-am prezentat toate argumentele mele. Prim-ministrul mi-a promis că va lua în considerare aceste argumente, dar vom vedea ce se va întâmpla”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *