În acest an, România nu a reușit să se claseze în topul Shanghai
În acest an, România nu a reușit să se claseze în topul Shanghai

În acest an, România nu a reușit să se claseze în topul internațional Shanghai al universităților, iar în anul 2022, singura universitate românească prezentă a fost Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Clasamentul Shanghai 2023 a menținut Universitatea Harvard din SUA pe primul loc, așa cum s-a întâmplat și în 2022. Acest prestigios clasament, creat de Universitatea Jiaotong din China în 2003, evaluează peste 2.500 de instituții academice, scoțând în evidență primele 1.000, cu accent pe performanța în domeniul cercetării în științele exacte, transmite B1TV.

Pe lângă Harvard, Universitatea Stanford și Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) ocupă pozițiile următoare în top. În continuare, se regăsesc Universitatea Cambridge și Universitatea Oxford, ambele în primele 15 locuri. Universitatea Paris-Saclay din Franța este singura altă universitate în afara SUA și Marii Britanii care se află în primele 15 locuri în clasamentul din 2022. În comparație, în clasamentul Shanghai din 2022, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se situa în intervalul 800-900.

Universitatea Babeș-Bolyai a transmis că, în ciuda locului ocupat în intervalul 800-900, acest fapt înseamnă că universitatea se află printre primele 5% din universitățile lumii, având în vedere că din cele aproximativ 30.000 de universități din lume, aproximativ 2.500 reușesc să îndeplinească criteriile și indicatorii pentru a fi incluse în clasamentul Shanghai.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *