Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a clarificat luni seara la un post de televiziune că nu există informații despre un incident nuclear, după ce românii s-au îmbulzit la medicii de familie să-și ia rețetele pentru pastilele de iod, în urma îndemnului făcut de acesta în cursul zilei de astăzi, care a fost interpretat în fel și chip de oameni și, în special, de medicii de familie.
Rafila a spus că nu a încercat decât să răspundă unei întrebări a unui jurnalist și că pastilele cu iod nu trebuie luate preventiv, ci trebuie administrate doar dacă apare un incident nuclear.
„Eu am încercat să răspund unei întrebări a unui jurnalist. Noi am rezolvat problema organizatorică de acum o lună și jumătate. Pastilele nu trebuie luate preventiv, ci trebuie administrate doar dacă apare un incident nuclear. Persoanele de până în 40 de ani pot merge la medicul de familie pentru rețetă, după care merg la farmacii pentru ridicarea pastilelor. După 40 de ani există risc de hipotiroidie.
Noi am început de o lună și jumătate această campanie, dar foarte puțini au mers să-și ridice pastilele. Nu există informații despre un incident nuclear.
Prefer să adoptăm un comportament responsabil, preventiv pentru că, în cazul unei crize, timpul va fi foarte scurt. Pastilele sunt gratuite, iar costul unei pastile este sub un leu. Au fost produse de Antibiotice iași”, a spus Rafila, luni seara, la România TV.
Alexandru Rafila: Distribuția pastilelor e perfect funcțională
„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus, luni, Alexandru Rafila, răspunzând la o întrebare a reporterilor.
El a precizat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei.
Întrebat dacă există cerere pentru pastilele de iod, Alexandru Rafila a răspuns: „Există cerere mai mare, mai mică, Nu știu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar medicii de familie trebuie să elibereze o prescriăție celor care trebuie să primească iodura de potasiu”., a mai susținut ministrul Sănătății, potrivit Digi24.ro.
Medicii de familie au avertizat după apelul ministrului Sănătății că perioadele de așteptare pentru persoanele cu probleme de sănătate curente „este posibil” să crească cu zile sau săptămâni pentru că vor avea prioritate persoanele care vor să primească rețeta pentru iodură de potasiu.