Diplomații statelor din Formatul București 9 (B9), grupul care reunește țările din Flancul Estic al NATO, au discutat serios posibilitatea excluderii Ungariei din acest club, au dezvăluit surse familiare cu discuțiile pentru Financial Times. Motivul ar fi blocajele repetate impuse de Ungaria în calea adoptării unor poziții comune privind sprijinul pentru Ucraina în fața agresiunii ruse.
Formatul București 9 a fost fondat în 2015 de președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său polonez de atunci, Andrzej Duda. El cuprinde România, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania – state membre NATO care în trecut au făcut parte din Pactul de la Varșovia sau chiar din Uniunea Sovietică. „Liderii, miniștrii de externe și cei ai apărării se întâlnesc constant în acest format pentru a-și coordona abordarea pe politici de securitate”, precizează surse citate, transmite B1TV.
Însă, la reuniunile recente, „Ungaria a blocat prin veto concluziile comune ale grupului cu privire la sporirea sprijinului pentru Ucraina, la aprobarea oricăror inițiative NATO de consolidare a sprijinului militar pentru țara invadată de forțele ruse, dar și la accelerarea parcursului de aderare la Alianță”, au explicat sursele citate.
În aceste condiții, „Discuțiile despre excluderea Ungariei sunt «foarte serioase», a dezvăluit una dintre sursele FT, adăugând că «este probabil să ne întâlnim în acest format pentru ultima oară»”. O a doua sursă a confirmat că întâlnirile recente au fost marcate de discuții „dure” și că va fi dificil de organizat alte reuniuni dacă grupul nu devine mai colaborativ.
Liderii B9 se întâlnesc la Riga, marți, context în care se așteaptă noi disensiuni dacă Ungaria „refuză din nou să susțină un draft de declarație cu care alții au fost de acord”, după cum anticipează oficialii citați.