Prețurile la produsele alimentare de bază au crescut în prima lună a anului, dar au existat și reduceri de prețuri. În timp ce anumite categorii s-au scumpit, altele au cunoscut scăderi semnificative.
Fructele proaspete, legumele și conservele de legume au înregistrat cele mai semnificative creșteri, cu majorări de până la 3,3% față de luna decembrie. Cartofii s-au scumpit și ei cu 2,7%, ajungând la un preț cu 9,6% mai mare decât în urmă cu un an.
La capitolul scumpiri la alimente, carnea de porc a cunoscut o ușoară creștere de 1,7% față de decembrie, dar rămâne cu 9,4% mai ieftină decât în ianuarie 2023. Laptele de vacă s-a scumpit cu 1,3%, dar este totuși cu 4,79% mai ieftin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Ouăle au înregistrat o creștere de 1% față de decembrie, dar o scădere de 0,65% comparativ cu ianuarie 2023, transmite B1TV.
Scăderi semnificative au fost înregistrate la mălai (-3,72%), ulei (-2,07%), făină (-1,29%), zahăr (-0,51%) și margarină (-0,48%).
Prețul mielului pentru Paște este estimat a fi mai mare decât în 2023, cu o valoare estimată între 25 și 30 de lei pe kilogram. Subvențiile pentru fermieri sunt factori care influențează prețul final.
După alte estimări, prețul pentru carnea de miel va costa aproximativ 20 de lei sau peste 40 de lei dacă alegeți un kilogram de carne în carcasă.
„Cresc ovine de peste 25 de ani. Fătările au început cam de pe la sfârșitul lui ianuarie, în alți ani mai devreme, acum au întârziat cam două- trei săptămâni. Este un an bun, un an bogat față de anii precedenți. În fermă am aproximativ 160-170 de capete cu tot cu cele fătătoare şi anul acesta e binișor, așteptăm în jur de o sută patruzeci de miei, pe acolo dacă e totul bine, dacă nu apar alte probleme, avorturi sau chestii de genul care e normal să se întâmple. Beneficiez de subvenții, ce să zic, sunt îndestulătoare în sensul că eu nu am subvențiile alea mari cu origine. Eu mă încadrez la cele mici, minimum cincizeci de capete” a explicat un fermier.