Când vine vorba de reduceri la consumul de electricitate, și politicienii ar trebui să țină cont recomandările Uniunii Europene. Despre asta vorbește chiar Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, care spune că este loc de eficiență energetică și pentru Palatul Parlamentului.

În opinia politicianului liberal, cea mai mare clădire din Europa consumă cât un mic oraș.

„Avem mult spațiu de încălzit, multe ferestre, multe candelabre”

„Senatul își desfășoară activitatea în a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, deci avem mult spațiu de încălzit, multe ferestre, multe terase, multe candelabre, multe echipamente. Trebuie să luăm măsuri pentru a eficientiza consumul energetic peste tot. Reducerea risipei generează facturi mai mici. Este o perioadă în care trebuie să fim atenți cu banii. Senatul nu face altceva decât ar face orice om chibzuit care dorește să reducă facturile. Este important ca înainte de a le recomanda oamenilor să reducă risipa de energie, autoritățile publice să dea exemplu”, afirmă Alina Gorghiu, potrivit Gandul.

Alina Gheghiu  insistă că măsurile de economisire nu sunt obligatorii pentru populație, ci sunt măsuri de solidaritate cu Europa în criza energetică.

„Nu vor exista factori de coerciție (ex: amenzi, pedepse). Nu se face nimic cu forța, nu se vor face întreruperi ale furnizării de energie. Reducerea risipei de energie este doar o recomandare, o încurajare, pe care o face Comisia Europeană și o fac guvernele tuturor statelor membre pentru că toată lumea dorește facturi mai mici. Este mult loc pentru măsuri de eficiență energetică pentru că în prezent Palatul Parlamentului consumă cât un mic oraș. Sunt dificultăți dar și oportunități cu această clădire mare: avem spațiu pentru panouri fotovoltaice de exemplu”, mai spune Alina Gorghiu.

„O mare parte din investițiile pe care le vom face vor avea efecte permanente de eficiență energetică. Avem o obligație nu doar în iarna aceasta ci față de modul în care consumăm resursele planetei și față de copiii noștri. Să știți, în ultimii ani au mai fost luate măsuri: becurile vechi deja au fost înlocuite cu surse tip led în proporție de 98% ceea ce a dus la o reducere de peste 60% a consumului. Tot ce s-a făcut pentru înlocuirea instalațiilor de aer condiționat, aparatelor frigorifice, televizoarelor – de ani de zile se aduc echipamente din clase energetice cu eficiență sporită”, încheie președintele interimar al Senatului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *