Alocația pentru copii va fi plătită din prima zi a nașterii copilului și nu din luna următoare, potrivit unei legi adoptate de Senat. Inițiativa legislativă depusă de USR a fost adoptată luni în unanimitate, cu 98 de voturi pentru, dar mai are nevoie și de votul din Camera Deputaților pentru a intra în vigoare.
„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata alocaţiei de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii. Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, se arată în proiectul actului normativ.
Senatorul USR Ştefan Pălărie, membru al Comisiei de muncă, a subliniat că propunerea legislativă este susţinută public printr-o petiţie online semnată de mulţi părinţi iar modificarea şi completarea Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Un grup de parlamentari USR, autorii acestui demers, evidenţiază în expunerea de motive a proiectului că „beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani cu asistentă care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective”, transmite B1TV.
Nu există niciun motiv fundamental pentru care copilul născut trebuie să aştepte luna ulterioară naşterii pentru a beneficia de acest drept constituţional, arată inițiatorii legii, precizând că statul nu poate justifica lentoarea sa birocratică în detrimentul dreptului constituţional al copiilor.