Prestațiile sociale cresc de la 1 martie 2023. Crește indemnizația de șomaj

Prestațiile sociale cresc de la 1 martie 2023. Crește indemnizația de șomaj, indemnizația pentru creșterea copilului și venitul minim garantat cu un procent de aproximativ 14%.

Creșterile reprezintă este echivalentul ratei medii a inflației din 2022, transmite Guvernul. Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, un milion de români vor primi majorări de la 1 martie 2023. Lista majorărilor include alocațiile pentru familii, alocația lunară și un buget complementar pentru adulții cu dizabilități. Sunt incluse și alocațiile pentru tineri, alocațiile pentru creșterea copiilor și venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei, indemnizația lunară și bugetul lunar complementar pentru adulții cu handicap, prestație socială pentru copii cu handicap, alocația lunară de plasament și indemnizația de sprijin, indemnizația lunară pentru tineri, cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, indemnizația minimă de concediu de adopţie şi de acomodare pentru cei care adoptă copii, indemnizația pentru sprijin pentru adopție.

Sunt prestații care, începând de la 1 martie, se actualizează cu această nouă valoare. Nu există niciun dubiu că se vor actualiza de la 1 martie, pentru că au fost anumite discuții, că ar putea să nu se indexeze toate aceste venituri cu rata inflației. Nu există niciun dubiu. Indicatorul social de referință la vechea valoare era la 525,5 lei, iar de la 1 martie este 598 de lei”, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Marius Budăi, citat de B1TV.

Bani în plus de la 1 martie

Familiile și persoanele singure fără posibilități, dar și alte categorii de populație vor beneficia, începând cu luna martie, de venituri mai mari față de cele obținute până în prezent. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, începând cu 2022, indicele social de referință (ISR), în raport de care se stabilesc anumite ajutoare și indemnizații, se actualizează, din oficiu, la fiecare dată de 1 martie, cu rata medie a inflației din anul precedent.

Rata inflației în 2022 a fost de 13,8%, potrivit Institutului Național de Statistică. La 1 martie a acelui an, indexarea ISR la acest procent a crescut de la 525,5 leila 598 lei (58 USD). Această modificare a majorat venitul minim garantat — ajutorul social prevăzut de legea 416/2002 — cu 169 lei de persoană. Alternativ, indexarea a două persoane crește la 305 lei, a trei persoane crește la 427 lei, a patru persoane crește la 529 lei și a cinci persoane crește la 630 lei.

Familiile și persoanele singure pot primi în prezent o alocație de sprijin familial între 79 și 450 de lei. Totuși, începând cu martie 2023, această sumă va fi între 90 și 512 lei dacă au mai mult de un membru. Dacă familiile au mai mult de cinci membri, la cei 630 de lei se vor adăuga 44 de lei.

Persoanele care au acumulat între 1 și 3 ani de experiență în muncă vor primi 598 de lei pe lună începând cu luna următoare, în loc de 525,5 lei, așa cum era planificat inițial. Această ajustare a fost făcută deoarece ISR a crescut cu 13,8%. De când s-au făcut noi calcule, persoanele cu vechime mai mare vor primi un procent mai mare din valoarea salariului mediu în beneficii. Unii părinți aflați în concediu pentru creșterea copilului au dreptul la de 2,5 ori valoarea raportată la venit a plății minime ale indicelui de pensionare al asigurărilor sociale (ISR).

Așadar, cele mai mici indemnizaţii de creștere a copilului vor fi de 1.495 lei față de 1.314 lei, cât este acum. Majorarea ISR-ului cu 13,8 la sută va influența creșterea în aceeași măsură și a indemnizației pentru persoanele cu handicap, a primei de inserție și a altor beneficii sociale care se determină în funcție de indicatorul amintit.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *