Criza alimentară globală amenință 43 de țări, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.
FMI avertizează că criza alimentară actuală este cel puţin comparabilă cu cea din 2007-2008, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente, multiple decese şi a generat turbulenţe sociale şi politice.
Potrivit instituției financiare, insecuritatea alimentară se va agrava în perioada următoare, transmite Reuters, citat de B1Tv.
Chiar dacă preţurile mondiale la alimente ar fi scăzut în ultimele luni, insecuritatea alimentară este posibil să se agraveze din cauza mai multor factori, precum blocajele de aprovizionare, obstacolele care stau în calea distribuirii recoltelor din Ucraina şi preţurile ridicate la îngrăşăminte şi energie, au apreciat reprezentanții FMI.
Riscurile pentru Europa, la iarnă
Cât despre situaţia din Europa, directorul FMI a apreciat recent că, în situaţia actuală, Banca Centrală Europeană trebuie să realizeze un echilibru atent între lupta împotriva inflaţiei şi necesitatea de a menţine economia în funcţionare.
„Există cu siguranţă teama unei recesiuni în unele ţări, sau chiar dacă nu va fi o recesiune, se va resimţi ca o recesiune la iarnă. Şi dacă Mama Natură nu va coopera, şi iarna va fi una dură, asta ar putea duce la tensiuni sociale”, a spus Kristalina Georgieva.
În luna august, rata inflaţiei în zona euro a atins un nou record, de 9,1%. În acest context, experţii Băncii Centrale Europene şi-au revizuit semnificativ, în sens ascendent, predicțiile privind inflaţia, anticipând că aceasta se va situa, în medie, la 8,1% în 2022, la 5,5% în 2023 şi la 2,3% în 2024.