Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat marți, într-un mesaj publicat pe Facebook, la decizia Tribunalului București, care a anunțat luni suspendarea demolării Cathedral Plaza. Tot luni, proprietarul clădirii anunța că i-a făcut plângere penală primarului general. „A face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului”, a scris Nicușor Dan.

Tribunalul Bucureşti a dispus luni suspendarea Dispoziției nr. 1454/20.07.2022 a primarului general Nicușor Dan, prin care se intenționa demolarea clădirii Cathedral Plaza. Primarul Capitalei a semnat în august dispoziţia de demolare a clădirii, după o decizie definitivă a instanței care a declarat ilegală construirea. Într-un mesaj publicat de Nicușor Dan pe Facebook, primarul general vine cu precizări în legătură cu decizia de demolare, acum suspendată de Tribunal. Primarul anunță că va contesta la Curtea de Apel București decizia luată ieri de Tribunalul București.

„O hotărâre definitivă din 2010 a constatat ca autorizația prin care imobilul a fost construit este nelegală și că avizul Ministerului Culturii pe care s-a bazat este nul. O hotărâre definitivă din 2013 obliga Primarul Municipiului București să emită dispoziția de demolare. Instanța reține că “se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită” și că se încalcă dreptul la libertate religioasă. Am emis in iulie 2022 dispoziția de demolare preluând copy-paste dispozitivul hotărârii definitive din 2013. Proprietarul clădirii a solicitat atât anularea cât și suspendarea dispoziției de demolare motivând în esență că are pe rolul instanțelor o cerere de intrare în legalitate a imobilului și că dispoziția de demolare trebuie să aștepte soluționarea litigiului de intrare în legalitate. Tribunalul București a soluționat pentru moment cererea de suspendare a dispoziției de demolare. A reținut probabil (hotărârea nu este redactată) că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluționarea cererii de anulare a dispoziției de demolare. Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului. Esențial este că dispoziția de demolare este copy-paste din dispozitivul unei hotărâri judecătorești definitive. Evident, proprietarul clădirii ilegale are dreptul să facă toate demersurile legale pentru a-și salva clădirea. Însă a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului”, a scris Nicușor Dan.

Reprezentanții proprietarului clădirii Cathedral Plaza au anunțat luni seara că „Tribunalul confirmă astfel argumentele proprietarului clădirii, în sensul că procedura de reautorizare demarată de acesta are, în mod firesc, prioritate”. „Suspendarea efectelor dispoziției Primarului General reprezintă o soluție firească și necesară într-un stat de drept, fiind conformă cu cele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în decembrie 2018, când a respins cererea vecinilor ARCB de condamnare a Statului Român pentru întârzierea procedurilor de demolare, solicitate de aceștia fără drept”, declară reprezentanții companiei. Proprietarul clădirii de birouri Cathedral Plaza anunță public că a înregistrat și o plângere penală împotriva lui Nicușor Dan pentru abuz în serviciu și alte fapte conexe în legătură cu dispoziția de desființare a clădirii de birouri emisă de acesta in data de 20.07.2022. Cathedral Plaza este o clădire de birouri construită în perioada 2006 – 2010, deținută de Millenium Business Development SRL și evaluată la aproximativ 100 milioane de euro. Imobilul este situat la intersecția străzilor General Berthlot și Luterană.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *