Rareș Bogdan
rareș bogdan

Ministrul Finanțelor amenință că va opri toate plățile, pentru că doar așa va reuși să acopere gaura din buget. Amenințarea ar fi fost făcută într-o ședință a Coaliției, Marcel Bolos susținând că situația este mai gravă decât pare, iar riscul pierderii banilor europeni este uriaș. După ce a fost contrazis, ca de obicei, de europarlamentarul Rareș Bogdan, Boloș l-ar fi invitat pe acesta să preia portofoliul Finanțelor.

Marcel Boloș: „De trei zile nu dorm, speram ca luna septembrie să nu o închid pe deficit! Am un minus de 7,5 miliarde de lei la încasare pe luna septembrie. O să opresc toate plăţile până la finalul anului, pentru că o să ni se suspende fondurile europene de la 1 decembrie!”

Rareș Bogdan: „Marcele, te rog frumos, nu suntem la televizor aici. Nu ne mai considera pe toţi prosti şi neinformați! E o întreagă procedură aici, supravegherea ar începe peste 9 luni, nu ne taie nimeni fondurile!” Marcel Boloș: „Eu îmi dau demisia atunci, să vină Rareș Bogdan ministru de Finanțe, dacă poate să negocieze mai bine la Bruxelles!”

Marcel Ciolacu: „Vă rog, domnule Rareș Bogdan, că-l blocați pe domnul ministru, găsim soluții aici.” Şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă la BNR, concluziile Fondului privind economia României, spunând că pachetul de măsuri fiscal-bugetare adoptat deja, dar blocat la CCR, este un pas înainte spre consolidarea regimului fiscal, dar că mai este nevoie de alte măsuri pentru a strânge în următorii doi ani 2% din PIB în plus la venituri.

Prognoza FMI pentru deficitul bugetar la finalul anului este de 6% iar dacă sunt implementate măsurile recent adoptate ar putea scădea la 5% în 2024. Experții FMI atrag atenția că deficitele fiscale vor trebui să scadă sub 3% din PIB, așa cum s-a convenit cu Comisia Europeană, pentru a stabiliza datoria publică pe termen mediu. Fondul consideră că controlul guvernamental al prețurilor pentru produsele alimentare nu este un instrument adecvat pentru reducerea inflației, deoarece poate comprima oferta și poate crește prețurile altor bunuri. De asemenea, pragul cifrei de afaceri pentru IMM-uri ar trebui să fie de 60.000. Membrii misiunii FMI au criticat de asemenea și modul de implementare a măsurilor, considerând că politica fiscală trebuie să fie mai predictibilă.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *