vineri, iulie 11, 2025
25.7 C
București

Amenzi pentru românii care își pun mai multe panouri solare decât au nevoie. Doar companiile energetice au voie să facă profit

Autoritățile din România analizează posibilitatea de a sancționa cetățenii care instalează panouri fotovoltaice în vederea obținerii de profit, care este rezervat numai companiilor de energie.

În contextul unei rețele energetice vechi și uzate, incapabile să gestioneze surplusul de energie generat- cel puțin așa spun autoritățile din domeniul energiei- , aproape 100.000 de români își produc energie solară. Cu toate acestea, oficialitățile susțin că unii dintre aceștia exagerează și instalează panouri în exces, cu capacitate mult mai mare față de necesarul propriu de consum.

Viorel Alicuș (ANRE), precizează că există dezechilibre care au început să aibă valori foarte mari, potrivit B1TV: „În prezent nu există o limită a prosumatorilor. Practic, poți fi prosumator și la 3 MW. Bine, nu mai ai aceleași beneficii ca unul la 400 de KW, și există și problema dezechilibrelor. Dezechilibrele au început să aibă valori foarte mari din punct de vedere a cantității, dar și ca valoare”.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că instalarea fotovoltaicelor pentru profit este un comportament incorect:

Acest comportament incorect ar trebui sancționat într-un fel. Nu poți avea o capacitate de zece ori, de douăzeci de ori, de treizeci de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum, pentru că înseamnă că beneficiezi de anumite facilități pe care nu ar trebui să le ai. Și stocarea energiei ar fi o soluție pentru ca sistemul național să nu aibă probleme din cauza inflației de prosumatori. Însă bateriile de stocare costă aproape jumătate din investiția din fotovoltaice. Din acest motiv, autoritățile vor ca de la anul să ofere bani românilor și pentru baterii, prin programul Casa Verde”.

Această practică ar putea afecta echilibrul rețelei și ar impune costuri suplimentare pentru modernizarea infrastructurii. În acest sens, se discută despre impunerea unor limite la capacitatea instalată și despre aplicarea de sancțiuni pentru cei care generează surplus de energie în scop comercial. De asemenea, autoritățile propun acordarea de fonduri pentru baterii de stocare a energiei, cu scopul de a gestiona mai eficient surplusul și de a menține stabilitatea rețelei energetice.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Cum pot românii să ia voucherele la energie. Explicațiile ministrului Muncii

Florin Manole, ministrul Muncii, a explicat joi, la Antena 3...

Ministrul Energiei: Bărbații din conducerea unei companii de stat primesc „spor de femeie”. Cum a descoperit

Membrii masculini ai Consiliului de Administrație de la Societatea...

Mașinile diesel și cele vechi vor fi interzise în București. Planul Primăriei Capitalei, pas cu pas

Cele mai poluante mașini, în special cele mai vechi...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine