Gazele naturale sunt vândute de americani la prețuri astronomice
Gazele naturale sunt vândute de americani la prețuri astronomice

Gazele naturale sunt vândute de americani la prețuri astronomice, reproșează oficialii germani, care fac apel la „prietenia” cu SUA ca să lase prețul mai jos. Intrarea gazelor rusești în Europa este blocată în urma războiului care a generat sancțiuni, reacția Kremlinului, și a culminat cu detonarea explozibililor la conductele Nord Stream.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a spus că producătorii de gaze americani vând la preţuri foarte ridicate gazele care le înlocuiesc pe cele din Rusia.

,,Anumite ţări, chiar prietene, obţin adesea preţuri astronomice”, a declarat oficialul într-un interviu, potrivit AFP, citat de B1TV.

Ministrul german s-a referit deci în primul rând la furnizorii americani, reamintind că ,,Statele Unite au făcut apel la noi când au explodat preţurile petrolului” şi apreciind că ,,o astfel de solidaritate ar fi utilă şi pentru amortizarea preţurilor gazelor”.

Declarațiile au loc în contextul în care Germania încearcă să îşi diversifice furnizorii pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc. O soluție în acest sens a fost gazele naturale lichefiate (GNL), mult mai scumpe.

Așa se face că ponderea gazelor naturale lichefiate americane în importurile europene respective a crescut de la 28% anul trecut, la 45% în prezent.

Germania cere de asemenea Uniunii Europene să îşi coordoneze achiziţiile de gaze, pentru a obţine preţuri mai scăzute. Ministrul citat a afirmat că UE trebuie ,,să îşi pună în comun puterea pe piaţă şi să orchestreze un comportament de achiziţii inteligent şi sincronizat (…) astfel încât diferitele state din Uniune să nu liciteze unele împotriva altora”.

Livrările de gaze naturale ale Europei sunt expuse unui „risc fără precedent” pentru iarna care vine, ca urmare a blocării majorității conductelor de gaze către Europa, potrivit celui mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie, scrie kyivpost.com.

Un nou avertisment privind penuria de gaze la iarnă

AIE, care este o organizație interguvernamentală autonomă cu sediul la Paris, a declarat că Europa ar putea suferi de pe urma concurenței din Asia pentru gazul natural lichefiat livrat cu navele, care este deja rar și costisitor.

În acest ultim raport, agenția a menționat că țările Uniunii Europene ar trebui să reducă consumul de gaze cu 13% în perioada de iarnă în cazul unei opriri complete a furnizării de către Rusia. O mare parte din această reducere s-ar datora schimbărilor în comportamentul consumatorilor, cum ar fi temperaturi mai scăzute, precum și economiilor realizate de industrie și firmele de utilități.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *