65 de pagini din cele 194 ale lucrării au conținut plagiat, în special din lucrări în limba engleză nepublicate în română, susține jurnalista de investigații, într-un articol din PressOne. În plus, Lucian Bode a copiat și grafice fără să citeze sursa. În urmă cu 3 săptămâni, UBB a găsit doar 2,95% conținut plagiat.

Teza de doctorat a ministrului afacerilor interne, Lucian Bode, are 18,5% conținut plagiat, arată jurnalista Emilia Șercan, într-o analiză publicată joi de site-ul PressOne. Potrivit sursei citate, sunt cel puțin 65 de pagini cu probleme, ceea ce nu înseamnă că acestea sunt plagiate integral, ci conțin pasaje plagiate. Teza de doctorat a lui Lucian Bode se numește „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” și a fost susținută în anul 2018, la Universitatea Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca (UBB), sub îndrumarea profesorului. univ. dr. Adrian Liviu Ivan. Are 194 de pagini fără bibliografie, care reprezintă alte 22 de pagini.

Lucian Bode a plagiat. Analiza jurnalistei

  • plagiat din traduceri – spre deosebire de alte cazuri de plagiat, ministrul Lucian Bode nu a copiat din texte în limba română, ci a tradus din texte în engleză, fără să citeze
  • grafice
  • în unele situații, pune câte o notă în dreptul unui paragraf, dar plagiază în paragrafele de dinainte și după, unde nu citează sursa copiază până și notele de subsol ale autorilor originali zeci de rânduri din documentele Comisiei Europene pe care le preia fără ghilimele plagiază și din lucrările îndrumătorului său de doctorat, Adrian Ivan în capitolul 4, din 22 de pagini, 11 sunt plagiate.  zeci de rânduri din Programul de Guvernare al PSD-ALDE

Patru pagini, semnalate ca plagiat încă din 2018

Potrivit jurnalistei, „singura porțiune consistentă de plagiat descoperită de Comisia de etică a UBB în teza de doctorat a lui Lucian Bode, la verificarea făcută la finalul lunii octombrie, se regăsește la paginile 138 – 141”.  Numai că, potrivit acesteia, aceleași pagini au fost semnalate încă din 2018, atunci când lucrarea a fost verificată cu softul antiplagiat, dar șeful de doctorat al lui Bode, Adrian Ivan, nu a cerut refacerea acestora.
UBB Cluj a găsit doar 3% plagiat la începutul lunii noiembrie

Dezvăluirile făcute de Emilia Șercan  vin la aproape o lună după ce Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a declarat că ministrul Lucian Bode a plagiat în teza de doctorat în proporție de 2,95%. Pe 28 octombrie, UBB a anunțat că au fost constatate „erori de citare și unele fragmente plagiate” și i-a cerut autorului să realizeze corecturile necesare.

UBB a anunțat că a invitat-o pe Emilia Șercan să ia parte la analiza tezei ministrului Bode, ca membru extern. „Am refuzat să fac parte din această comisie din două motive: (1) postările mele de pe Facebook puteau fi interpretate ca o antepronunțare; (2) atât timp cât, în calitate de jurnalist, voi scrie despre încălcări ale integrității academice, nu voi putea face parte din vreo comisie de analiză, deoarece m-aș plasa din nou în incompatibilitate, neputând fi și acuzator, și judecător într-un domeniu”, a explicat Emilia Șercan pe Facebook.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *