Parchetul European (EPPO) a declanșat anchete de mare amploare în Bulgaria, vizând proiecte feroviare fictive în valoare de 130 de milioane de euro. Procurorul european Laura Codruța Kovesi a direcționat atenția către Bulgaria, unde anchetele vizează utilizarea abuzivă a fondurilor europene în proiecte de infrastructură feroviară.

Anchetele au fost desfășurate prin percheziționarea a 28 de case și birouri, iar primarul unui oraș a fost arestat în contextul acestor investigații. Cu mult timp în urmă, Bulgaria a fost considerată un exemplu flagrant al impotenței Uniunii Europene în fața furtului de fonduri europene.

Anchetele în curs sunt doar parte a eforturilor de investigare derulate de EPPO în Bulgaria. Acest organism european efectuează 143 de investigații în țară, cu un total estimat de daune de 492 de milioane de euro, conform unui raport din 2022.

Bulgaria, ca una dintre cele mai sărace națiuni din UE, a căutat sprijin financiar pentru a-și îmbunătăți infrastructura și eficiența energetică a clădirilor vechi din era socialistă. Cu toate acestea, politicienii din tabăra reformistă au atras atenția că fondurile europene au fost deturnate regulat către grupuri criminale organizate, transmite B1TV.

EPPO investighează două proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare, evaluate la peste 241 de milioane de euro, și un grant destinat eficienței energetice a locuințelor rezidențiale, în valoare de 169.000 de euro. Raidurile recente au avut loc în legătură cu linia de cale ferată dintre orașele Kostenets și Septemvri, finanțată cu 130 de milioane de euro de către Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).

EPPO a subliniat că investigațiile au scos la iveală fapte care ar putea constitui infracțiuni, inclusiv utilizarea abuzivă a fondurilor europene și spălarea de bani. Contractanții sunt suspectați că au realizat transferuri fictive de bani către companii fantomă, generând retrageri de numerar în valoare de peste 2,5 milioane de euro.

Ancheta a scos la iveală fapte care ar putea constitui infracțiuni, inclusiv utilizarea abuzivă a fondurilor UE și spălarea banilor. Contractanții sunt suspectați că au efectuat, într-o perioadă scurtă de timp, transferuri fictive de bani către un lanț de companii fantomă, ceea ce a dus în cele din urmă la retragerea de sume în numerar de peste 2,5 milioane EUR de către persoane cu antecedente judiciare”, au transmis reprezentanții instituției.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *