Tragedie la Odorheiu Secuiesc, un perete al unui internat s-a prăbușit
Tragedie la Odorheiu Secuiesc, un perete al unui internat s-a prăbușit

Tragedie la Odorheiu Secuiesc, după ce un perete al unui internat s-a prăbușit, un băiat a murit iar alte trei persoane sunt grav rănite. Clădirea veche s-a prăbușit pur și simplu, iar procurorii fac anchetă, împreună cu o echipă de la ministerul Educației.

Dosarul a fost preluat de Parchetul Judecătoriei Odorheiu Secuiesc, care efectuează cercetări in rem pentru ucidere și vătămare corporală din culpă. Audierile au început, iar investigația la fața locului este îngreunată de riscul prăbușirii ulterioare a clădirii afectate.

Într-o intervenție la B1TV, Peter Sandor, prefectul de Harghita, a fost rezervat în declarații. A menționat că organele de cercetare penală își fac treaba și că au avut o ședință operativă cu instituțiile care se pot implica administrativ, având trei obiective majore: verificarea aspectelor administrative legate de eveniment, probleme generale de siguranță în școli și ajutorarea persoanelor implicate.

Pe de o parte, își fac treaba organele de cercetare penală. Pe de altă parte, am avut în această dimineață o ședință operativă cu instituțiile care se pot implica pe cale administrativă, cu trei deziderate majore: 1. să verificăm ce se poate verifica administrativ în legătură cu evenimentul groazei produs ieri, 2. probleme generale de siguranță în școli, 3. ajutorarea celor implicați.

Informația privind lucrări lângă clădire e corectă, dar legătura cu firma au luat-o organele de anchetă. Prefectul județului își desfășoară activitatea în competențele legale.

Există autorizație de construire. Din câte știu, erau vizate împrejmuirea, drenajul și lucrări de izolare ale fundației”, a declarat Peter Sandor.

Despre autorizația de construire, a precizat că clădirea nu a suferit modificări care să impună autorizare din punct de vedere al Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Întrebat cum a fost posibil ca elevii să stea într-o clădire atât de veche, prefectul a răspuns că aceasta este o întrebare pentru specialiști și că nu vrea să dea o opinie personală. A menționat că, din datele pe care le deține, existau avize pentru ca clădirea să fie locuită, dar că specialiștii trebuie să se pronunțe asupra cauzelor tragediei.

„Aceasta e o întrebare pentru specialiști, eu o să mă feresc să dau o opinie personală pentru că nu vreau să par ce nu sunt, un specialist în construcții sau altceva”. (…)

„Din datele pe care le dețin, existau avizele (pentru ca acea clădire să fie locuită), dar, repet, trebuie să se pronunțe specialiștii asupra cauzelor evenimentului”, a continuat el.

Peter Sandor a mai spus că nu a discutat cu rudele victimelor: „Noi am încercat să ne urmărim atribuțiile, să fim de față și să ajutăm la salvare, după care am demarat acele lucruri care sunt de competența noastră”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *