Noua Lege a Educației, parte a proiectului "România educată"

Noua Lege a Educației, parte a proiectului „România educată” promovat de președintele Klaus Iohannis, a început să evidențieze primele anomalii grave în sistemul de învățământ. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației, aproape 8.500 de elevi cu medii sub 5 primesc bursă de merit. Astfel, există 5.250 de elevi cu medii cuprinse între 4.00 și 4.99, 2.382 de elevi cu medii între 3.00 și 3.99, 704 elevi cu medii între 2.00 și 2.99 și 158 de elevi cu medii sub 2.

Aceste anomalii în sistemul de acordare a burselor de merit au stârnit critici dure din partea experților în domeniul Educației. Ovidiu Pânișoară, doctor în Științele Educației, profesor și coordonator de doctorat la Universitatea din București, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că bursele de merit nu ar trebui acordate sub un prag și că acest prag ar trebui să fie apropiat de nota 10:

Demonetizăm cuvintele, din păcate. Cum am demonetizat implementare, reformă ajungem și la merit și excelență. Cred că nu putem să punem în aceeași oală copiii care sunt cu adevărat meritoși față de copiii care printr-o conjunctură au nimerit în alte clase unde sunt în fața altor copii care au 1,20 și ei au 1,80 și sunt primii. Nu este nimic rău că se încearcă investiție în învățământ dar în niciun caz nu ar trebui să se numească bursă de merit” a spus profesorul Pânișoară, potrivit B1TV.

Este evident că există o nevoie de revizuire și ajustare a criteriilor de acordare a burselor de merit în cadrul noii Legi a Educației pentru a asigura o distribuție corectă și echitabilă a acestora în rândul elevilor cu performanțe academice remarcabile.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *