Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat în timpul unei vizite în Brazilia, că Moscova doreşte încheierea conflictului din Ucraina cât mai curând posibil, potrivit Reuters.

Rusia a transmis în repetate rânduri că orice soluţionare a conflictului trebuie să recunoască teritoriile anexate  din Ucraina, patru provincii ucrainene fiind controlate parțial, în prezent, de către forțele armate rusești. Serghei Lavrov a spus că Rusia are ”un interes” ca acest conflict să se încheie cât mai curând posibil.

”Trebuie să rezolvăm conflictul într-un mod durabil, nu imediat”, dar nici ţările occidentale şi nici NATO ”nu contribuie” la acest lucru. Lavrov a acuzat Statele Unite şi Europa că ”nu-şi îndeplinesc obligaţiile pe care şi le-au asumat cu ani în urmă”, într-o aparentă aluzie la acordurile de la Minsk din 2014 şi 2015, care au pus capăt conflictului din estul Ucrainei, dar pe care actualul preşedinte al acestei ţări, Volodimir Zelenski, le califică astăzi drept ”concesii”, potrivit Agerpres.

Rusia susţine că a fost nevoită să intervină în Ucraina în februarie anul trecut pentru a-i apăra pe vorbitorii de limbă rusă de persecuţii şi pentru a împiedica Occidentul să folosească Ucraina pentru a ameninţa securitatea Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, luni, că se pregătește o nouă întâlnire Ramstein, pentru luarea unor ”decizii temeinice”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *