Francisc Tobă a fost invalidat pentru mandatul de la Camera Deputaților
Francisc Tobă a fost invalidat pentru mandatul de la Camera Deputaților

Vicepreşedintele Comisia pentru apărare a Camerei, deputatul PNL Sorin Moldovan i-a solicitat demisia din calitatea de membru al Comisiei lui Francisc Tobă, despre care a spus că „desfăşoară activităţi ostile intereselor alianţei NATO”.

„Deputatul Francis Tobă, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, desfăşoară activităţi ostile intereselor alianţei NATO‼️ În contextul actual de securitate regională, am constatat astăzi cu regret faptul că patru parlamentari au solicitat o audienţă la Ambasada Rusiei pentru a susţine neutralitatea ţării noastre, de parcă România se află cu trupe şi echipamente militare în Ucraina. Chiar mai regretabil este faptul că din această “delegaţie” a făcut parte şi deputatul neafiliat Francisc Tobă, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor”, a spus Sorin Moldovan, deputat PNL.

„Consider că prezenţa sa la această întâlnire reprezintă o problemă de securitate naţională. De aceea, voi căuta şi voi susţine orice măsură care va preveni ca informaţiile pe care instituţiile sau partenerii noştri ni le furnizează să ajungă în mâinile celor care comit atrocităţi în Ucraina. Îi cer public demisia de urgenţă a domnului Toba din calitatea de membru al Comisiei”, a scris Sorin Moldovan, joi pe Facebook.

El a adăugat că „România, ca stat membru NATO, a condamnat ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, iar toate încercările prin care unii demnitari ai statului român vor să inducă populaţiei teama faţă de un conflict militar în care să fie implicată şi ţara noastră reprezintă doar propagandă în interesul Rusiei”.

„Pe teritoriul vecin al Ucrainei se dă o luptă pentru valori democratice, iar România, în spiritul Alianţei Nord Atlantice, al Uniunii Europene şi al parteneriatului strategic cu SUA, este solidară cu poporul ucrainean şi autorităţile sale alese legitim. Singura opţiune raţională a statului român este consecvenţa cu politicile parteneriatelor asumate”, a mai spus liberalul Sorin Moldovan.

Dumitru Coarnă a făcut parte dintr-un grup de patru parlamentari care s-au întâlnit miercuri cu ambasadorul Federaţiei Ruse, Valery Kuzmin, pe tema Memoriului privind Neutralitatea României, Pacea de la Bucureşti. Din delegaţie au mai făcut parte senatorul Diana Iovanovici-Şoşoacă şi deputaţii Mihai Lasca şi Francisc Tobă. Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că la prima şedinţă a conducerii PSD va propune excluderea din partid a lui Dumitru Coarnă, care, alături de alţi trei parlamentari, s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti. Preşedintele social-democraţilor a mai spus că PSD este un partid pro-european, care a avut un rol decisiv în aderarea României la Uniunea Europeană şi NATO şi care condamnă ferm agresiunea armată a Ucrainei de către Federaţia Rusă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *