Arabia Saudită a făcut publică decizia de a diminua producția de petrol cu 1 milion de barili pe zi, într-un efort de a consolida prețurile la nivel mondial. Anunțul a venit în urma unei întâlniri a grupului OPEC+, desfășurată în capitala austriacă, Viena, conform raportului publicat de Financial Times.

Planul de reducere a producției este parte integrantă a unui acord prin care membrii mai vulnerabili din OPEC+ vor beneficia de cote mai mici începând din anul viitor. Prințul Abdulaziz bin Salman, ministrul energiei al Arabiei Saudite și liderul de facto al OPEC, a justificat această inițiativă drept o „concesie saudită” în sprijinul grupului, în timp ce ceilalți membri vor fi dispensați de reduceri suplimentare în acest an, transmite Financial Times, preluat de B1TV.

Reducerea de 1 milion de barili pe zi va intra inițial în vigoare în luna iulie, existând posibilitatea prelungirii acesteia, a subliniat prințul Abdulaziz. Astfel, producția petrolului saudit va atinge nivelul de 9 milioane de barili pe zi în luna iulie, adăugându-se la reducerea voluntară de 500.000 de barili pe zi anunțată de regat în luna aprilie, când producția se situa în jurul valorii de 10,5 milioane de barili pe zi.

Din cauza scăderii prețurilor petrolului în ultimele 10 luni, în ciuda eforturilor producătorilor de a restrânge oferta, Arabia Saudită și-a manifestat intenția de a menține prețurile la un nivel sustenabil. Potrivit estimărilor FMI, Riadul are nevoie de un preț al petrolului de peste 80 de dolari pe baril pentru a-și echilibra bugetul și pentru a finanța proiectele majore pe care prințul moștenitor Mohammed bin Salman le are în vedere pentru transformarea economiei saudite.

Giovanni Staunovo, analist de mărfuri la UBS, care a participat la reuniune, a apreciat această decizie a Arabiei Saudite drept o „poziție puternică”, deoarece nivelul de producție de 9 milioane de barili pe zi este considerat „foarte scăzut” pentru regat, în contextul în care economia globală nu se află în recesiune, a menționat acesta.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *