Deficitul de șoferi profesioniști va fi astupat cu persoane din afara Uniunii Europene care vor să intre pe piața muncii de la noi. Noile reguli le permit cetățenilor din state non-UE, precum Nepal și Sri Lanka, să lucreze ca șoferi de taxi sau în regim ride-sharing, Uber și Bolt.

Modificările legislative vizează simplificarea procesului de obținere a atestatului profesional necesar, prin introducerea testării în limba engleză.

Testarea, accesibilă în limba engleză din 2025

Începând cu 1-2 martie 2025, Autoritatea Rutieră Română (ARR) va permite susținerea examenelor pentru obținerea certificatelor de calificare profesională inițială (CPI) și a atestatelor pentru transport de persoane în regim de taxi sau închiriere, în limba engleză.

ARR a anunțat că sesiunea de examinare teoretică în limba engleză va avea loc exclusiv în București, în anumite date prestabilite: 11 aprilie, 13 iunie, 8 august, 10 octombrie și 12 decembrie 2025. De asemenea, proba practică va fi disponibilă doar în Capitală.

Decizia a fost așteptată de ani buni de organizațiile de transport din România, care au solicitat constant facilitarea angajării șoferilor profesioniști din țări precum Vietnam, Filipine, Nepal sau Sri Lanka. Aceste state, caracterizate de economii emergente, oferă un avantaj competitiv prin faptul că o mare parte a populației vorbește limba engleză la nivel conversațional, ceea ce facilitează comunicarea și integrarea.

„Această măsură vine ca răspuns la criza de șoferi profesioniști pe care o resimțim de mai bine de cinci ani. Integrarea șoferilor din aceste state nu este doar o necesitate, ci și o soluție sustenabilă pentru sectorul transporturilor”, au declarat reprezentanți ai unei organizații de transport, citați de publicația Libertatea.

Chestionare disponibile online

Pentru a facilita pregătirea candidaților, ARR va publica pe platforma testare.arr.ro, începând cu 20 februarie 2025, chestionare în limba engleză. Acestea vor acoperi întrebările necesare pentru obținerea certificatelor CPI (marfă/persoane, CPI scurt) și a atestatelor pentru șoferii de taxi și de închiriere.

Modificările legislative vin pe fondul unui deficit accentuat de șoferi profesioniști în România, inclusiv pentru platformele Uber și Bolt dar și ca parte a unui efort mai amplu de deschidere a pieței muncii pentru cetățenii din afara UE. Prin introducerea testării în limba engleză, România își propune să atragă forță de muncă din economii emergente, sprijinind astfel sectoarele esențiale, precum transportul de persoane.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *