Pierderile din cauza blocării aderării țării noastre la Schengen ar trebuie compensate, consideră ministrul Culturii. Lucian Romașcanu ar vrea ca daunele să fie calculate, iar apoi să pună Austria la plată.

Și eu cred că ar trebui să folosim toate pârghiile de atac după vetoul Austriei pe tema Schengen, inclusiv atacul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, la PsNews. Romașcanu a adus în discuție și pierderile suferite de România prin faptul că nu a intrat în spaţiul Schengen. „Hai să calculăm cât pierde România din neintrarea în Schengen și poate ne gândim la o compensare a acestei chestiuni”, a adăugat ministrul Culturii.

Până la urmă, este o nedreptate și poate putem merge chiar mai departe, dacă socotim de la momentul la care s-a depus votul, în care Consiliul trebuia să voteze ca primarii. Nu exista niciun motiv de vot contra. Toate misiunile de monitorizare au spus că România este pregătită să intre în Spațiul Schengen. Era doar o chestiune de tehnică tot ceea ce a urmat după.

Aveai de îndeplinit o formalitate la Consiliul JAI, de ce ai votat contra? Dintr-un motiv intern sau de ce ai făcut-o? Pentru că noi tehnic eram acoperiți. Hai să calculăm cât pierde România din neintrarea în Schengen și poate ne gândim la o compensare a acestei chestiuni. Noi trebuie să ne apărăm interesele în toate formele legal posibile”, a declarat ministrul Lucian Romașcanu.

„Pierderile suferite de România prin neaderarea la Schengen depăşesc 25 de miliarde de euro”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că pierderile suferite de România prin faptul că nu a intrat în spaţiul Schengen depăşesc suma de 25 de miliarde de euro, adică bani investiţi în securitatea la frontiere în ultimii 11 ani.

Exista o evaluare la un moment dat, costurile doar pentru Ministerul Afacerilor Interne depăşeau un miliard de euro – parţial din bugetul României, parţial din fonduri europene. Vorbim de capabilităţile de la frontieră, tehnică modernă, dotările, pregătirea a peste 60.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne în cele două centre de pregătire Schengen de la Buzău şi de la Ploieşti. Dincolo de acest efort financiar, pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile. Am văzut o analiză a uneia dintre companiile din Big Four – calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun”, a spus Bode.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *