Averea Reginei Elizabeta a II-a este estimată la valoarea de 370 milioane
Averea Reginei Elizabeta a II-a este estimată la valoarea de 370 milioane

Averea Reginei Elizabeta a II-a este estimată la valoarea de 370 de milioane de lire sterline. O parte din această avere este cunoscută şi gestionată de guvern, iar alta este privată.

Averea uriașă pe care o va moșteni regele Charles

Regele Charles moștenește nu doar tronul după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, ci și averea ei privată – fără a fi nevoit să plătească impozit pe moștenire. Monarhii britanici nu sunt obligați să-și dezvăluie finanțele private, dar conform Sunday Times Rich List 2022, regina avea o valoare de aproximativ 370 de milioane de lire sterline (426 de milioane de dolari), în creștere cu 5 milioane de lire sterline față de anul precedent, transmite The Sunday Times, citat de B1TV.

Cea mai mare parte a averii personale a suveranului regretat va trece la Charles intactă, fără ca guvernul britanic să primească o sumă în urma impozitelor.

În mod similar, Bijuteriile Coroanei, estimate a avea o valoare de cel puțin 3 miliarde de lire sterline, au aparținut doar simbolic reginei și sunt transferate automat succesorului ei.

Averea privată a reginei se va adăuga la cea a lui Charles, care a fost estimată la aproximativ 100 de milioane de dolari de site-ul celebritynetworth.com.

În comparație, soțul reginei Elizabeth, Prințul Philip, a lăsat o proprietate mai modestă în valoare de 10 milioane de lire sterline, inclusiv o colecție de artă de aproximativ 3.000 de lucrări, dintre care majoritatea au fost dăruite familiei și prietenilor.

În 2021, un tribunal a decis ca testamentul său să fie sigilat pentru 90 de ani.

Monarhul are dreptul de a-și folosi veniturile și le folosește în mare măsură pentru a acoperi cheltuielile oficiale. În exercițiul financiar 2021-2022, a generat un excedent net de 24,0 milioane de lire sterline.

Ce pierde Charles

Pe de altă parte, Charles va pierde Ducatul de Cornwall, o altă proprietate privată, din sud-vestul Angliei. A adus un excedent de venituri de aproximativ 23 de milioane de lire sterline în 2021-2022.

Ducatul, creat în 1337 de Edward al III-lea pentru fiul și moștenitorul său, prințul Edward, va merge la fiul cel mare, prințul William, care este acum moștenitorul tronului.

Charles va primi, de asemenea, Grantul Suveran anual de la Trezoreria Marii Britanii, care este stabilit la 15% din profiturile din Crown Estate și pe care monarhul îl predă guvernului în baza unui acord care datează din 1760.

Subvenția Guvernului

Subvenția suverană acoperă costurile angajamentelor oficiale pentru monarh și alți membri seniori ai familiei regale, plătind salariile personalului lor și întreținerea palatelor regale.

În 2021-2022, a fost stabilită la 86,3 milioane de lire sterline – echivalentul a 1,29 lire sterline de persoană în Marea Britanie – și a inclus finanțare pentru renovarea Palatului Buckingham.

Portofoliul Crown Estate include proprietăți comerciale și de retail, inclusiv locații privilegiate în centrul Londrei, precum și terenuri rurale și de coastă din întreaga țară și apele din jurul Angliei și Țării Galilor.

Acest lucru îl face unul dintre cele mai mari imperii imobiliare din Europa, cu un interes comercial imens în domenii precum dezvoltarea producției de energie eoliană offshore.

În anul financiar până în martie 2022, a înregistrat un profit net de 312,7 milioane de lire sterline, în creștere față de 269,3 milioane de lire sterline în 2020-21.

Impozitul pe moștenire în Marea Britanie este perceput cu 40% pentru moșiile care depășesc un prag de 325.000 de lire sterline.

Dar noul rege nu va plăti impozit pe moștenire, pe averea personală dobândită de la mama sa, din cauza regulilor întocmite în 1993.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *