Recesiunea din România va dura până în 2024 estimează Floriana Enescu

BNR atenționează că dobânzile mari, evoluțiile de pe piaţa muncii şi incertitudinile vor duce la încetinirea creșterii consumului românilor în 2023 şi, mai ales, în 2024.

Ratele mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, precum şi evoluțiile de pe piaţa muncii şi incertitudinea generată de prelungirea războiului din Ucraina vor determina încetinirea creșterii consumului privat, principalul determinant al avansului PIB, atenționează BNR, potrivit Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Aceste influențe vor fi doar parţial compensate ca impact de refacerea puterii de cumpărare a populaţiei, odată cu scăderea ratei inflaţiei.

„S-a observat că principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, însă în condițiile încetinirii creșterii acestuia, mai ales în 2024, pe fondul ratelor mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, al evoluțiilor de pe piaţa muncii şi al incertitudinii generate de prelungirea războiului din Ucraina, compensate doar parţial ca impact de refacerea puterii de cumpărare a populaţiei, odată cu scăderea ratei inflaţiei“, susţine BNR în minuta aferentă ședinței de politică monetară din 10 mai.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *