Premierul Ungariei, Viktor Orban, dezvăluie că președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis, într-o discuție față în față, nemulțumirile sale legate de două state NATO.

Este vorba despre România și Polonia.

Orban a vorbit într-un interviu pentru publicația elvețiană Weltwoche despre discuția sa cu Putin și a menționat că liderul rus i-a spus că problema sa o constituie tehnica militară amplasată de Alianța Nord-Atlantică în cele două țări, precum și posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia.

Dialogul invocat de Orban a avut loc la Moscova, cu două săptămâni înainte de izbucnirea războiului.

„Problema lui Putin, după cum mi-a spus el, o reprezintă bazele de rachete americane amplasate în România și în Polonia, precum și posibila extindere a NATO în Ucraina și Georgia, cu eventuala amplasare de armament acolo. În plus, americanii au anulat tratate importante de dezarmare. De aceea, Putin nu mai poate să doarmă liniștit”, a precizat premierul ungar.

„Am înțeles ce a spus Putin. Dar nu accept ceea ce a făcut”, a adăugat el.

Viktor Orban: „Dacă Rusia pierde războiul, ar fi mai grav decât dezintegrarea Iugoslaviei”

Orban a spus în cadrul interviului că nu vrea să-și imagineze ce s-ar putea întâmpla dacă Rusia pierde războiul din Ucraina.

„Rusia este o putere nucleară. Acesta (pierderea războiului de către Rusia, n.r.) ar fi un şoc geopolitic, un potenţial cutremur devastator la scară globală, mult mai rău decât prăbușirea Iugoslaviei. Simplul fapt că astfel de scenarii sunt tratate cu lejeritate de Occident arată o detașare îngrijorătoare, chiar înspăimântătoare, de realitate. Demonstrează lipsa de percepție a riscurilor aferente propriilor politici”, a estimat premierul ungar.
Orban a mai calificat drept „regretabil” faptul că fostul președinte american Donald Trump a pierdut alegerile din noiembrie 2020.

Potrivit lui Orban, dacă Trump ar fi rămas președinte, acesta care ar fi reușit să medieze pacea în câteva săptămâni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *