Coaliția PSD-PNL a decis să impună un impozit de 2% pe cifra de afaceri a băncilor în anii 2024 și 2025, în loc de impozitul de 1% inițial propus. Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, susține că această măsură este justificată de profiturile excepționale înregistrate de bănci în ultima vreme. El a menționat că măsura a fost discutată cu mediul de afaceri, patronate, sindicate și experți, iar aceștia au fost de acord că aceasta este necesară. De asemenea, Romașcanu a asigurat că noile măsuri fiscale nu vor afecta cetățenii obișnuiți sau micile afaceri, ci vor viza în principal băncile și companiile mari care au avut profituri semnificative.

S-au făcut calcule, sigur că au fost discuții și cu BNR, fiind aplicată la o bază netă o cifră corectă, cel puțin pentru acești doi ani. S-a considerat a fi un procent corect cel de 2%, urmând ca din 2026 să se revină la 1%.

Guvernul nu a acționat dintr-un impuls nesupus cenzurii niciunui fel de alt organism extern Guvernului. S-au discutat aceste măsuri cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, cu BNR, cu experți. Sigur că experții pot avea păreri divergente. Experții consultați de PSD și PNL au fost de acord că nu se mai poate fără și că impactul nu va fi, în ce privește viața românului de rând, sub niciun fel la nivelul la care se discută în spațiul public”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, pentru B1TV.

Referitor la Pilonul 2 de pensii, Romașcanu a declarat că acesta va rămâne în formula actuală și nu va fi eliminat sau modificat în sensul de a deveni opțional pentru anumite categorii de persoane, așa cum au sugerat unele surse nespecificate. El a menționat că amendamentele asumate de grupurile parlamentare ale PSD și PNL nu prevăd schimbări în modul de operare al Pilonului 2 de pensii.

Aceste măsuri fiscale au fost discutate și adoptate în contextul necesității de a acoperi cheltuielile prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și de a îndeplini cerințele Comisiei Europene.

Liderii s-au înțeles și amendamentele asumate de ambele grupuri parlamentare sunt depuse, deci pot fi văzute și putem vorbim pe concret: nu există niciun fel de modificare a Pilonul 2 de pensii.

A fost o discuție, dar nu legată de renunțarea la Pilonul 2 de pensii, ci să devină opțional pentru anumite categorii, nu s-a trecut în lege. Azi s-a scurs pe surse – sunt curios să cunosc și eu sursele – un document pe care era scris că ar fi asumat de grupul senatorial PSD. Nu era cazul. Vă spun că acum nu e niciun amendament care să schimbe modul de operare”, a precizat Romașcanu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *