Cuplurile de același sex trebuie recunoscute prin lege de autoritățile române, a stabilit CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins contestația formulată de Guvernul României cu privire la decizia luată în luna mai care obliga statul român să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. Această hotărâre a CEDO împinge România să accepte decizia și să acționeze în consecință.

Pe 23 mai, CEDO a obligat România să recunoască aceste cupluri prin lege. Cu toate acestea, Guvernul României a contestat decizia în luna august, însă Marea Cameră a CEDO a respins acum cererea de rejudecare a cauzei, transmite B1TV.

Această hotărâre a CEDO face ca decizia anterioară să fie definitivă și executabilă, obligând autoritățile române să ofere o formă de protecție juridică cuplurilor homosexuale, potrivit standardelor CEDO. Aceste standarde nu impun recunoașterea căsătoriilor între cuplurile de același sex, dar măcar impun recunoașterea parteneriatelor civile, a precizat un expert în domeniu pentru sursa citată.

Asociația Accept susține că această decizie a CEDO este definitivă și trebuie implementată fără întârziere. Obligația României de a proteja și recunoaște familiile formate din persoane de același sex a fost reconfirmată, iar Guvernul și Parlamentul României sunt acum obligate să adopte măsuri urgente care să asigure protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor, conform hotărârii CEDO.

Asociația Accept susține că decizia CEDO „este definitivă și trebuie implementată urgent”.

Obligația României de a proteja și recunoaște familiile formate din persoane de același sex este reconfirmată de Colegiul de judecători ai Marii Camere, care a respins contestația depusă de Guvernul României în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României. Astfel, Hotărârea CEDO pronunțată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligația pozitivă a Guvernului și Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor.

Nu mai există căi de atac prin care statul să se sustragă de la obligațiile pe care le are față de proprii cetățeni. Este momentul ca România să facă pasul firesc, pentru care majoritatea populației se declară pregătită” a transmis asociația.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *