Băncile din România au majorat dobânzile la creditele acordate populației și firmelor. În contextul creșterii dobânzilor cheie de la începutul anului precedent și a inflației ridicate, băncile centrale, inclusiv Banca Națională a României (BNR), au majorat dobânda cheie de la 1,25% la 7%.

De la această creștere semnificativă a dobânzii cheie, ROBOR la trei luni a crescut de la 1,5% în prima parte a anului 2021 la 8% în trimestrul patru din 2022, iar ulterior a scăzut la 6,4%. Acest indice este important pentru calcularea dobânzilor la credite, iar el a dus la o creștere a ratelor la împrumuturile cu dobândă variabilă legate de ROBOR.

De asemenea, Indicele de Referință pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRCC), care se calculează în funcție de rata medie a dobânzilor interbancare, a crescut de la mai puțin de 1,1% la aproape 6%. Acest indice stagnează la acest nivel de patru trimestre, transmite B1TV.

Creditele ipotecare în euro au devenit la fel de scumpe ca cele în lei, și se estimează că primele scăderi ale ratei cheie ar putea avea loc anul viitor, în al doilea sau al treilea trimestru. Din cauza inflației ridicate, dobânzile ar putea să rămână la nivelul actual sau să crească în continuare.

În ceea ce privește dobânzile pentru depozite, acestea au scăzut la niveluri minime după o creștere semnificativă, însă dobânzile la creditele în lei rămân la niveluri înalte.

Dobânda medie la depozitele noi a ajuns la 5,8%, cea mai redusă valoare de la începutul verii trecute, în timp ce dobânda medie anuală la creditele noi de consum se află sub media ultimului an, la un prag de 12,97%.

În schimb, dobânda medie la creditele noi pentru firme a înregistrat o creștere semnificativă în septembrie, ajungând la 8,92%. De asemenea, dobânda la împrumuturile ipotecare noi în euro este de 7,33%, cu trei procente mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent.

Aceste schimbări în politica băncilor pot avea un impact semnificativ asupra celor care au sau doresc să acceseze credite, în special pentru firme care se confruntă cu dobânzi mai ridicate, dar și pentru cei care se gândesc la achiziția sau refinanțarea unei locuințe cu împrumuturi ipotecare în euro.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *