Bani pentru vechime. Persoanele care nu au suficienți ani de muncă
Bani pentru vechime. Persoanele care nu au suficienți ani de muncă

Bani pentru vechime. Persoanele care nu au suficienți ani de muncă și de cotizare la sistemul de asigurări sociale pentru a ieși la pensie au în continuare posibilitatea să plătească aceste contribuții din urmă, pentru a putea să devină pensionari. Termenul, care expira acum, a fost prelungit de camera Deputaților cu încă doi ani, până la 1 septembrie 2023.

Există însă o limitare, nu pot fi „cumpărați” decât ultimii șase ani de pensie, la fel cum prevedea și actul normativ inițial

Bani pentru vechime. Camera Deputaților a aprobat, miercuri, cu 304 voturi ”pentru”, două ”împotrivă” şi o abţinere, Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Camera este for decizional în acest caz, precizează Adevărul, astfel că legea va merge pe masa președintelui Klaus Iohannis, la promulgare.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”, precizează actul normativ.

Plata se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *